Október 27-én volt 250 éve, hogy Kazinczy Ferenc a Bihar megyei Érsemlyénben meglátta a napvilágot. Iskolánk, a debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fontos feladatának tekinti, hogy a nemzeti nyelvünkért és irodalmunkért és a magyar iskolaügyért oly sokat áldozó Kazinczy nevének méltó viselője lehessen. Erre irányuló tevékenységének részeként különös gondot fordít a nevezetes évfordulóról való megemlékezésre.

2009. november 14-én a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozat keretében Márton-napi vigasságon vehettek részt A Magyar Nyelv Múzeumába látogatók. A szervezők kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínáltak érdekes programokat. A rudabányácskai szlovák, illetve a károlyfalvai német kisebbség jóvoltából a vendégek megkóstolhatták a jellegzetes felvidéki ételként ismert gőzön főtt (párán főtt) buktát, valamint a babos galuskát (paszulygaluskát), de választhattak túrós sztrapacskát is, mellé pedig forralt bort.

2009. október 27-én megnyílt A Magyar Nyelv Múzeuma Akadémiai Terme. A magyar tudománynak, művészetnek és irodalomnak emléket állító terem átadásán dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke mondott köszöntőt; a kiállítást Lakatos István akadémikus, az MTA Miskolci Akadémiai Bizottságának elnöke nyitotta meg. Kazinczy Ferenc rajza (a Magyar Tudós Társaság „kerekasztaláról”) ihlette a nyelvmúzeum ovális alakú, bástyaszerű épületrészét.

A Honvédelmi Minisztérium, a Kazinczy Ferenc Múzeum és A Magyar Nyelv Múzeuma 2009. október 25-én Kazinczy Lajosra, a tizenötödik aradi vértanúra emlékezett. Kazinczy Lajos – Kazinczy Ferenc fia – honvédezredes volt az 1848-as szabadságharcban, és Aradon végezték ki 1849. október 25-én. Halálának 160. évfordulóján Fehér József, a széphalmi nyelvmúzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Ruszka Sándor kézdivásárhelyi iskolalelkész megzenésített verseket és saját szerzeményét adta elő. Emlékbeszédet dr. Kedves Gyula alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum múzeumigazgató-helyettese, hadtörténész mondott.

2009. október 16-án új kiállítás nyílt A Magyar Nyelv Múzeumában. A Magyar Örökség: a „Beszélni nehéz” anyanyelvi mozgalom című tárlat a magyar beszédművelési mozgalom történetét mutatja be Péchy Blanka 1960-as kezdeményezésétől egészen napjainkig. Könyvek, emlékplakettek, oklevelek, újsághírek és fényképek adnak hírt a mozgalom előzményeiről, a Kazinczy-díj Alapítványról, az anyanyelvi ifjúsági versenyekről, a beszéd- és magatartáskultúra szervezeteiről, a beszédművelési rádió- és televíziós műsorokról, a hangzó beszéd tudományáról.

2009. október 16. és október 18. között rendezték meg az Édes Anyanyelvünk Országos Nyelvhasználati Verseny Döntőjét Sátoraljaújhelyen. A 37. döntő résztvevői a hagyományoknak megfelelően Széphalomra is ellátogattak. Október 16-án a versenyzők tanárai voltak a nyelvmúzeum vendégei. Részt vettek A Magyar Nyelv Múzeuma új kiállítása, a Magyar Örökség: a „Beszélni nehéz” anyanyelvi mozgalom című tárlat megnyitóján.

Immár több évtizedes hagyomány, hogy Sátoraljaújhely város Széphalmon, a Kazinczy Emlékcsarnok előtt, a tizenötödik aradi vértanú, Kazinczy Lajos szobránál tartja október 6-i ünnepségét: a város lakói közösen emlékeznek meg az aradi vértanúkról és az 1848/1849-es szabadságharcról. A 160. évfordulót Sátoraljaújhely város és a Magyarok Világszövetsége sátoraljaújhelyi tagozata szervezte. Az ünneplőket Végsőné Fazekas Aranka tanárnő köszöntötte, majd a Jókai Tagintézmény tanulói szép műsorral (a tanárnő rendezésében) idézték meg a 49-es aradi történelmi eseményeket.

2009. október 2-án a 11. Országos Közművelődési Telematikai konferenciának adott helyet A Magyar Nyelv Múzeuma. A kétnapos konferencia második napját tartották Széphalmon. A program nyitásaként Viszóczky-Lénárt Zsuzsanna Kazinczy-díjas pedagógus adott elő részletet Kazinczy Ferenc Orthológus és neológus nálunk és más nemzeteknél című írásából. Ezután Fehér József, a nyelvmúzeum igazgatója, a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke köszöntötte a konferencia résztvevőit Nyelvújítás régen és ma című előadásával.

Kazinczy Ferenc és a magyar nyelv címmel rendezte meg IX. Iskola és Honismeret országos konferenciáját az Országos Honismereti Szövetség és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület 2009. október 2-án. A háromnapos rendezvény első napjának Széphalom adott helyett. Dr. Lukács Irén, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat aljegyzője köszöntötte a konferencia résztvevőit, majd Halász Péter, a Honismereti Szövetség elnöke szólt a vendégekhez.

A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság és Érsemjén Község Önkormányzata 2009. augusztus 22-én „A bölcsőtől a sírig. 250 éve született Kazinczy Ferenc” címmel emlékülést szervezett. A rendezvény helyszíne az érsemjéni Fráter Lóránd művelődési ház volt. Az eseményen részt vettek a Kazinczy Ferenc Társaság tagjai. A mintegy húszfős kis csapat busszal utazott Kazinczy szülőhelyére, a ma Romániához tartozó, Bihar megyei Érsemjénbe. Velük tartott Károly Hedvig, a Balassi Intézet Nemzeti Évfordulók Titkársága titkárságvezetője is. A Balassi Intézet az érsemjéni konferencia megrendezését is támogatta.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor