Emlékezés Kazinczy Lajosra

A Honvédelmi Minisztérium, a Kazinczy Ferenc Múzeum és A Magyar Nyelv Múzeuma 2009. október 25-én Kazinczy Lajosra, a tizenötödik aradi vértanúra emlékezett. Kazinczy Lajos – Kazinczy Ferenc fia – honvédezredes volt az 1848-as szabadságharcban, és Aradon végezték ki 1849. október 25-én. Halálának 160. évfordulóján Fehér József, a széphalmi nyelvmúzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Ruszka Sándor kézdivásárhelyi iskolalelkész megzenésített verseket és saját szerzeményét adta elő. Emlékbeszédet dr. Kedves Gyula alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum múzeumigazgató-helyettese, hadtörténész mondott.

Ezután a sátoraljaújhelyi Bokréta Művészeti Iskola táncosai korabeli toborzó táncokat mutattak be, majd a minisztériumok és a városi önkormányzatok képviselői megkoszorúzták Kazinczy Lajos sírját.

A koszorúzást követően a jelenlévők dr. Kedves Gyula Nyelvújító próbálkozások a magyar katonai szaknyelv kialakításában a XIX. század első felében című ismeretterjesztő előadását hallgathatták meg.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor