Kazinczy-konferencia Érsemjénben

A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság és Érsemjén Község Önkormányzata 2009. augusztus 22-én „A bölcsőtől a sírig. 250 éve született Kazinczy Ferenc” címmel emlékülést szervezett. A rendezvény helyszíne az érsemjéni Fráter Lóránd művelődési ház volt. Az eseményen részt vettek a Kazinczy Ferenc Társaság tagjai. A mintegy húszfős kis csapat busszal utazott Kazinczy szülőhelyére, a ma Romániához tartozó, Bihar megyei Érsemjénbe. Velük tartott Károly Hedvig, a Balassi Intézet Nemzeti Évfordulók Titkársága titkárságvezetője is. A Balassi Intézet az érsemjéni konferencia megrendezését is támogatta.

Az emlékülés Gellért Gyula esperes áhítatával kezdődött, ezután Balázsi József, Érsemjén polgármestere és Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnöke köszöntötte a vendégeket. Az előadásokat a Kazinczy Ferenc társaság tagjai és meghívott előadók tartották. Az első előadás Tarr Erzsébet érsemjéni tanárnőé volt, ő Kazinczy és Érsemjén kapcsolatáról beszélt.

Fehér József, a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke Kazinczy alsóregmeci éveiről szólt, Kiss Endre József sárospataki könyvtárigazgató pedig Kazinczy sárospataki tanulmányairól mesélt. Dr. Kováts Miklós Kassáról érkezett, Kazinczy és Kassa kapcsolatát ismertette a hallgatókkal, Dr. Kováts Dániel Kazinczy széphalmi életét mutatta be képek segítségével. Az ebéd után a debreceni dr. Bakó Endre értekezett Kazinczy és a debreceniek érdekes, vitáktól sem mentes viszonyáról, majd Debreczeni-Droppán Béla (Budapestről) tartott érdekes előadást az 1859-es Kazinczy-ünnepekről.

Ezután könyvbemutatók következtek: a konferencia előadásai az emlékülés napjára jelentek meg kötetben (A bölcsőtől a sírig. 250 éve született Kazinczy Ferenc, Nagyvárad, 2009.), emellett a vendégek megismerkedhettek az érsemjéni Kazinczy-Fráter-Csiha-emlékház kiállítás-vezetőjével, a Csorba Sándor szerkesztette, Aranygyökerek című kiadvánnyal, melyet Sándor Mária mutatott be. A népes társaság ezt követően megkoszorúzta Kazinczy Ferenc szobrát és Kazinczy Lajos emlékművét, majd megtekintette a Kazinczy Ferenc-, Fráter Lóránd és Csiha Kálmán-emlékházat.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor