Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden

A Magyar Nyelv Múzeuma fontos küldetésnek tartja a kézzel írás hagyományának ápolását, népszerűsítését, ezért idén is meghirdette a kétfordulós „Betűvetők” szépíró versenyt, melynek résztvevői általános és középiskolás diákok, akik 3 korcsoportban adhatták be pályamunkáikat.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége szervezésében 2019. november 13-án a Pesti Vigadóban színvonalas gálaműsorral ünnepeltük a magyar nyelv napját. A rangos eseményen adta át az „Írj levelet Kazinczy Ferencnek!” pályázat díjait Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója.

A Magyar Nyelv Múzeumában, Széphalmon, 2019. október 22-én hagyomány szerint ismét köszönthettük a pedagógusokat a számukra rendezett „Óvodapedagógusok és tanárok éjszakája” programon.

A „Kazinczy lábnyomán” című program egy nyelvi kalandpálya, melyen a diákcsoportoknak nyelvi feladatokat megoldva kell végighaladniuk a kijelölt állomásokon. A résztvevőknek az utat gyalogosan, térkép segítségével kell végigjárniuk. A programot Kazinczy Ferenc életének az a mozzanata hívta életre, hogy a széphalmi mester még 70. életévéhez közeledve is gyalog tette meg az utat széphalmi otthona és a sátoraljaújhelyi levéltár között.

A Magyar Nyelv Múzeuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége idén is meghirdeti közös játékos nyelvi versenyét. Leírás és jelentkezés lap a cikkben.

Tegnap ünnepélyes keretek között átadtuk a Nemzeti Örökség Intézete jóvoltából, közel 4 millió forintból felújított Kazinczy-síremléket. (A kivitelezést köszönjük a Nemeskő és Építőipari Kft. munkatársainak.)

Dr. Kárpáti Katalin, a NÖRI főigazgató-helyettese elmondta, a felújítási tervek készítésekor figyelembe vették Kazinczy Ferenc születésének 260. évfordulóját, így természetes volt, hogy a széphalmi sír bekerül a felújítandó emlékművek közé.

Április 16-án rendeztük meg A Magyar Nyelv Múzeumában a Teremtő Anyanyelv Szavalóversenyt, ahol a 70 éve született Nagy Gáspár, a 30 éve elhunyt Weöres Sándor és a 100 éve elhunyt Ady Endre verseit hallhattuk általános és középiskolások előadásában. 

Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumában rendezték meg az Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv verseny döntőjét, melyet Wacha Imre emlékére szervezett az Anyanyelvápolók Szövetsége és A Magyar Nyelv Múzeuma.

A sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központban láthatták az érdeklődők A magyar Nyelv Múzeuma szervezésében a Szaffi című rajzfilmet a magyar széppróza napja alkalmából 2019. február 17-én. 

2019. január 22-én A Magyar Nyelv Múzeumában ünnepelte a magyar kultúra napját Sátoraljaújhely Város Önkormányzata.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor