Betűvetők szépíró versenyünk döntője 2017. november 15-én került megrendezésre Széphalmon A Magyar Nyelv Múzeumában. Az elődöntő során beérkezett több mint 410 munka alapján korcsoportonként 15 fő bizonyíthatott a döntő napján.

Széphalmon A Magyar Nyelv Múzeumában 2017. november 10-én került sor a magyar nyelv napjának ünnepségére.

A magyar nyelv napján, november 13-án rendezett ünnepségen hirdettük ki az Írj levelet Arany Jánosnak! című pályázat nyerteseit Budapesten a Pesti Vigadó dísztermében.

A Csemadok Kassai Városi Választmánya által szervezett négynapos rendezvényen, a 49. Kazinczy Napokon számos előadást hallhattak a résztvevők. A rendezvény témája a reformáció 500. évfordulója volt.

Idén egy napon került megrendezésre az Óvodapedagógusok napja és a Tanárok éjszakája. 2017. október 27-én estére vártuk a pedagógusokat Aranykert kalandjátékunkkal, mely a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozathoz kapcsolódva került megrendezésre.

DSC 4380

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a PIM – A Magyar Nyelv Múzeumban Aranyul – Toldi Miklós és a magyar nyelv címmel 2017. október 27-én.

Október 25-én, egy kissé hűvös, de napfényes reggelen vette kezdetét A Magyar Nyelv Múzeumának vetélkedője, a Kazinczy lábnyomán. Több mint 80 gyermek érkezett a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumba, a verseny kezdő állomására, hogy végigjárják azt az utat, melyet egykor Kazinczy Ferenc tett meg gyalog Széphalomtól a sátoraljaújhelyi levéltárig.

Az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny 45. országos, Kárpát-medencei döntője ünnepélyes eredményhirdetéssel és díjkiosztással zárult 2017. október 15-én Széphalmon, a Kazinczy Emlékkertben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Kazinczy-díj Alapítvány, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közgyűlése, Sátoraljaújhely Város Önkormányzata és a Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola rendezte meg a háromnapos versenyt.

A Magyar Nyelv Múzeumában Dr. Kovács Dániel és Kemecsei Balázs, a könyv szerzői mutatták be A rab Kazinczy útján című kötetet. A Kazinczy Ferenc Társaság által szervezett könyvbemutatón Kováts Dénes beszélgetett a szerzőkkel a könyv keletkezésének útjáról.

Áder János köztársasági elnök is részt vett, és beszédet mondott azon a megemlékezésen, melyet Sátoraljaújhely város önkormányzata tartott az aradi vértanúk 168. évfordulójának alkalmából Széphalmon, a Kazinczy Emlékkertben Kazinczy Lajos szobránál 2017. október 6-án.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor