Az Országgyűlés a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvény, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvénycikk elfogadásának napját, november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánította.

2011. november 13-án (vasárnap) 15 órakor A Magyar Nyelv Múzeuma, anyanyelvünk háza ünnepi műsorral várta a magyar nyelv barátait.

2011. október 22-én is színes és érdekes kulturális találkozónak adott otthont Széphalom. A Múzeumok Őszi Fesztiválja eseményeként rendeztük meg Kazinczy Lajos és emlékezete című családi napunkat. Kazinczy Lajos születésének (1820. október 20.) és halálának (1849. október 25.) is évfordulója volt ezekben a napokban, s rendezvény alkalmat teremtett arra, hogy méltóképpen megemlékezzünk a tizenötödik aradi vértanúról.

2011. június 6-án elhunyt Deme László nyelvészprofesszor, és végrendeletét teljesítve családja A Magyar Nyelv Múzeumának adományozta a jeles „anyanyelvész” hagyatékát: személyes tárgyait, iratait és könyveit. A múzeum könyvtártermében a hagyaték egy részéből emlékpontot alakítottunk ki. A kis kiállítást 2011. október 14-én adtuk át érdeklődő közönség előtt: az Édes Anyanyelvünk nyelvhasználati verseny országos döntőjén részt vevő tanárok jöttek el az ünnepségre. A vendégeket Fehér József, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója köszöntötte. Deme Lászlóra dr. Kováts Dániel ny. főiskolai tanár emlékezett, Deme professzor munkáiból részleteket olvasott fel Nyiri Péter, a nyelvmúzeum igazgatóhelyettese.

Az Édes Anyanyelvünk nyelvhasználati verseny országos döntőjén részt vevő tanárok (a versenyző diákok felkészítői és kísérői) idén is ellátogattak a nyelvmúzeumba: 2011. október 14-én a Deme ászló-emlékpont átadására gyűltek össze az intézmény előadótermében. A vendégeket Fehér József, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója köszöntötte. Deme Lászlóra dr. Kováts Dániel ny. főiskolai tanár emlékezett, Deme professzor munkáiból részleteket olvasott fel Nyiri Péter, a nyelvmúzeum igazgatóhelyettese. Az ünnepség után a tanárok megtekintették a kiállításokat, délután pedig megérkeztek a diákok is.

Szép hagyomány, hogy a Magyarok Világszövetsége Zempléni Tagozata és Sátoraljaújhely Város Önkormányzata minden évben Széphalmon, a tizenötödik aradi vértanú, Kazinczy Lajos szobra (és a Kazinczy Emlékcsarnok) előtt tartja október 6-i ünnepségét. 2011. október 6-án is sokan gyűltek össze a Kazinczy Emlékkertben, hogy a „magyar Golgotára” emlékezzenek. A résztvevőket Végsőné Fazekas Aranka, a Magyarok Világszövetsége Zempléni Tagozata elnöke köszöntötte, majd a sátoraljaújhelyi Jókai Mór Általános Iskola drámaszakköre mutatta be műsorát. Dr. Vakles Attila királyhelmeci görög katolikus esperes mondott ünnepi beszédet, ezután az emlékezők megkoszorúzták Kazinczy Lajos szobrát.

Sátoraljaújhely adott otthont az V. Nemzetközi Kórustalálkozónak 2011. szeptember 24-én, és a rendezvény résztvevői Széphalomra is elzarándokoltak. A Magyar Nyelv Múzeuma színháztermében Dombóvári János Liszt Ferencről tartott előadást az érdeklődő és szakértő közönségnek, majd Nyiri Péter, a nyelvmúzeum igazgatóhelyettese mutatta be a vendégeknek az intézmény kiállításait.

Tájékozódási futók versenyeztek 2011. szeptember 24-én a széphalmi Kazinczy Emlékkertben. A Keleti Tájfutó Napok széphalmi állomásán mintegy háromszáz sportoló teljesítette a pályát. A versenyt a Nyíregyházi Konzervgyár SE Tájfutó Szakosztálya és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tájékozódási Futó Szövetség rendezte. A futók megtekintették A Magyar Nyelv Múzeuma kiállításait is. Az eredményhirdetést az intézmény előadótermében tartották.

„Széphalom ide csak egy óra, gyalog a’ réten szép sétáló, szekérútja hosszabb és rosszabb; ’s így ki és be inkábbára gyalog megyek, ’s olly erőben, hogy sehol meg nem kell pihennem, pedig Octób. 27d. belépek a’ 67dikbe.” – írta Kazinczy Ferenc Kis Jánosnak írta 1825. október 2-án Újhelyből (KazLev XIX. 419.). „… úgy dolgozom, hogy öt ne nem léptem-le a’ grádicson, ’s öt nap nem ettem meleget. Feleségem tejjel és hideg pecsenyével tarta-ki. Kapok én Ujhelyben ebédet mindennap, ’s nem bizodalmatlanság cselekvé, hogy máshoz ne menjek ebédelni, hanem az, hogy az ebédek miatt nem akarám félbe szaggatni munkámat.” Így számolt be Újhelyből Dessewffy Józsefnek a levéltári munkáról.

A Magyar Nyelv Múzeumában tartották 2011. szeptember 23-án „A mi nyelvünk” című országos anyanyelvi verseny döntőjét. A versenyt a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Általános iskola, Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű, Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény rendezte Sátoraljaújhelyen. Tizenhárom általános iskolás csapat oldotta meg a helyesírási, nyelvhelyességi és műveltségi feladatokat 2011. szeptember 22-én, majd Balázs Géza nyelvészprofesszor, tanszékvezető egyetemi tanár előadását hallgathatták meg a tanárok.

A Magyar Nyelv Múzeuma megnyitása, 2008 óta részt vesz a Zempléni Fesztiválon: minden évben helyet ad egy színvonalas irodalmi estnek. 2011. augusztus 15-én 19 órakor A Krúdy-recept, hogyan kell élni című előadást hallgathatták meg a vendégek. Krúdy Gyula gondolatait Ráckevei Anna és Helyey László tolmácsolta, zenei kíséretet a Kék-Duna Koncert-Szalonzenekar adott. A rendezvény szünetében a Tokaj Renaissance Pincészetek finom borait kóstolhatták meg az érdeklődők.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor