Honismereti konferencia A Magyar Nyelv Múzeumában

Kazinczy Ferenc és a magyar nyelv címmel rendezte meg IX. Iskola és Honismeret országos konferenciáját az Országos Honismereti Szövetség és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület 2009. október 2-án. A háromnapos rendezvény első napjának Széphalom adott helyett. Dr. Lukács Irén, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat aljegyzője köszöntötte a konferencia résztvevőit, majd Halász Péter, a Honismereti Szövetség elnöke szólt a vendégekhez.

Dr. Kováts Dániel főiskolai tanár Kazinczy és az iskola című előadásában a „széphalmi Mester” iskoláséveiről, illetve a későbbi, a pedagógiával kapcsolatos tevékenységéről beszélt, kitérvén arra is, hogy mi a mai pedagógus feladata, küldetése. Dr. Csorba Csaba történész Kazinczy városát: Sátoraljaújhelyet (Kazinczy városa: Sátoraljaújhely) mutatta részletesen, érdekes történetekkel. Dr. Illésné dr. Kovács Mária, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, egyetemi docense Kazinczy Ferenc nyelvfelfogásának változásait, nyelvújítási nézeteit ismertette (Kazinczy Ferenc és a nyelvújítás).

Nyiri Péter irodalomtörténész, A Magyar Nyelv Múzeuma munkatársa Múzeum és emlékhely címmel a széphalmi emlékhely: a Kazinczy Emlékcsarnok és a Kazinczy család sírkertje történetéről mesélt a résztvevőknek, valamint bemutatta a nyelvmúzeum kiállításait is. Az előadások közötti szünetben helytörténeti-nyelvészeti kiadványokat nézegethettek és vásárolhattak az érdeklődők. A konferencia résztvevői ezután megkoszorúzták Kazinczy Ferenc sírját; a közös vacsora után pedig megtekintették a Bokréta Néptánccsoport műsorát.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor