Megnyílt A Magyar Nyelv Múzeuma Akadémiai Terme

2009. október 27-én megnyílt A Magyar Nyelv Múzeuma Akadémiai Terme. A magyar tudománynak, művészetnek és irodalomnak emléket állító terem átadásán dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke mondott köszöntőt; a kiállítást Lakatos István akadémikus, az MTA Miskolci Akadémiai Bizottságának elnöke nyitotta meg. Kazinczy Ferenc rajza (a Magyar Tudós Társaság „kerekasztaláról”) ihlette a nyelvmúzeum ovális alakú, bástyaszerű épületrészét.

A terembe most egy nagy asztal került, 27 székkel, kis obeliszkekre vésett nevekkel: ezzel állítunk emléket a Tudós Társaság (a Magyar Tudományos Akadémia) tagjainak, Teleki József elnöknek és a tagoknak (a "fundátoroknak"). A falon gróf Széchenyi Istvánnak, illetve Hébének, az ifjúság és tudás istennőjének, az Akadémia jelképének festménye látható, továbbá huszonegy magyar író és költő arcképe, valamint idézetek, vallomások a magyar nyelvről.

A terembe lépőt a bejárattal szemközti falrészen egy Berzsenyi-idézet fogadja:
„Mi az hát, ami a magyart emelheti?
Valóban nem más, mint az ész s erkölcs:
Csak úgy állhat meg a mi kis testünk,
Ha az lélekkel s erővel teljes.”

Az Akadémiai Terem tanácskozásoknak, ünnepélyes alkalmaknak és időszaki kiállításoknak ad majd helyet.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor