Múzeumpedagógia

A múzeumpedagógiai foglalkozás keddtől péntekig kérhető!

Szeretné, ha a program nem csak szórakoztató lenne, hanem hasznos tudást is nyújtana?

A Magyar Nyelv Múzeuma egyedi küldetésű intézmény a hazai múzeumi és közművelődési rendszerben. Különleges összetettség jellemzi, egyszerre tölti be a közgyűjtemény, a kiállítóhely, a nemzeti emlékhely, a közösségi tér és a közművelődési (nyelvművelődési) központ szerepét.

A közművelődés Széphalmon az anyanyelv-pedagógia, az anyanyelvi nevelés (és ismeretterjesztés), a nyelvikultúra-művelés sajátos változatát jelenti, egy olyan pedagógiai programot, melynek középpontjában a tudatos nyelvhasználatra nevelés, az irodalmi-nyelvi hagyományok megismertetése és az anyanyelvhez való kötődés megerősítése áll.

A nyelvmúzeum ezt a küldetést teljesíti múzeumi környezetben és eszközökkel, támaszkodva-építve a korábbi nyelvművelő hagyományokra, a magyar nyelvvel való tudatos törődés évszázados hagyományaira, ám mégis új módon, a most formálódó nyelvmúzeum-pedagógia (múzeumi nyelvpedagógia) megoldásaival.

Múzeumpedagógiai programcsomagok

A Magyar Nyelv Múzeumában

2022

Nyelvi – irodalmi hagyományokat bemutató foglalkozások:

 • „Élete volt a remekmű” Kazinczy Ferenc élete és kora.
  Vetített képes előadás Kazinczy Ferenc életéről, munkásságáról és koráról. A foglalkozás bemutatja Kazinczy életpályáját, a nyelvújításban vállalt küldetését, illetve a kortársak tevékenységét.
  Ajánlott korosztály: 14 éves kortól
  Létszám: maximum 25 fő
 • „Kivívánk a szép tusát…” A magyar nyelvújítás története.
  Az előadás a magyar nyelvvel való tudatos törődés évszázados történetét mutatja be az első nyelvtanoktól (Sylvester Jánostól) napjainkig; kiemelten tárgyalva a Kazinczy-féle nyelvújítást. Vetített képekkel, feladatokkal szemlélteti a nyelvgazdagítás és nyelvikultúra-művelés korszakokon átívelő folyamatát.
  Ajánlott korosztály: 14 éves kortól
  Létszám: maximum 25 fő
 • Nyelvi humor interaktív előadás.
  A magyar nyelv játékosságát, sokszínűségét bemutató interaktív előadás, mely az aktualitásokat figyelembe véve mutatja meg a résztvevőknek nyelvünk változását, logikus felépítését, humoros oldalát. Célja, hogy felhívja a figyelmet nyelvi hagyományainkra, azok megtartására, ápolására. A diákok aktív résztvevőként saját maguk fedezik fel a magyar nyelvben rejlő kincseket.
  Ajánlott korosztály: 14 éves kortól
  Létszám: maximum 25 fő

Nyelvi – kulturális hagyományokat népszerűsítő foglalkozások:

 • Kezed nyoma – Az írásbeliség fejlődése.
  A foglalkozás képeket villant fel a tollforgatás sok évezredes történetéből, miközben lehetőségeket kínál arra, hogy a résztvevők kipróbálják a különféle írástechnikákat és a régi íróeszközöket.
  Ajánlott korosztály: 9 éves kortól
  Létszám: maximum 25 fő
 • Levél a múltba.
  A „Szokott ösvényen szokatlanul” Kazinczy Ferenc életét és munkásságát bemutató kiállítás megtekintését követően a diákok betekintést nyerhetnek a régmúlt idők világába, megismerkednek a Kazinczy korabeli levelezés érdekességeivel. A foglalkozáson mártogatós tollal írnak levelet, melyre viaszpecsét kerül.
  Ajánlott korosztály: 10 éves kortól
  Létszám: maximum 25 fő

Nyelvi – irodalmi ismereteken alapuló játékos foglalkozások

 • Nyelvlesen - Kalandozások a nyelv körül.
  Kazinczy Ferenc élete és jelentősége a magyar művelődéstörténetben
  A nyelvi-irodalmi szerepjáték alapja egy valós esemény, egy tűzvész Kazinczy korából (1819), melyben iratok tűntek el. A tanulóknak ezeket a dokumentumokat kell megkeresniük. Nem érintőképernyős, számítógépes, hanem "valódi" játékok (sakk, mérleg, titkosírás, körző) várják a látogatót. A különböző feladatokat megoldva, nyelvi és egyéb készségüket próbára téve a foglalkozáson részt vevők egy mondatot kapnak megfejtésként, amely alapján a Kazinczy Emlékkertben megtalálhatják az eltűnt kéziratot.
  Ajánlott korosztály: 14 éves kortól
  Létszám: maximum 15 fő
 • Kazinczy Ferenc ismerősnek jelölt. Visszajelölöd?
  A „Szokott ösvényen szokatlanul” Kazinczy Ferenc életét és munkásságát bemutató kiállítás megtekintését követően a diákok csoportokban, térkép segítségével egy kalandpályán végig haladva, oldanak meg érdekes, a kiállítással kapcsolatos feladatokat.
  Ajánlott korosztály: 15 éves kortól
  Létszám: maximum 20 fő
 • Kertfoglaló
  A kvízjáték során megismerkedhetnek Kazinczy Ferenc munkásságával, széphalmi életével. A játékban elhangzó kérdéseket megválaszolva foglalhatják el a csapatok a Kazinczy Emlékkert területeit a parkról készült térkép segítségével. Szórakoztató és tudásgyarapító társasjáték a nyelvújítás vezéralakjával.
  Ajánlott korosztály: 10 éves kortól
  Létszám: maximum 20 fő
 • Időutazás a Kazinczy-kertben
  Kültéri csapatverseny, melynek során izgalmas feladatokat elvégezve fedezik fel a résztvevők a Kazinczy Ferenc Emlékkertet. A feladatok kapcsolódnak a nyelvújító munkásságához, széphalmi életéhez, megismertetve a birtok egykori és mai történetét.
  Ajánlott korosztály: 10 éves kortól
  Létszám: maximum 20 fő

 

A foglalkozások időtartama: 60-90 perc

Bejelentkezés minimum két héttel a foglalkozás tervezett időpontja előtt.

A múzeumpedagógiai foglalkozás keddtől péntekig kérhető!

Jelentkezés e-mailben:

Demján Ferenc, múzeumpedagógus – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Utazási kedvezmény:

A MÁV díjmentes utazási lehetőséget biztosít múzeumunk megtekintésére. További részleteket talál a MÁV honlapján:

Díjmentes múzeum és Országház látogatás diákcsoportok részére

https://osztalykirandulas.hu/blog/mav-ingyenes-utazas-muzeumlatogatassal/+

Fogadónyilatkozat díjmentes vasúti utazás igényléséhez

 

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor