A debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola kiállítása a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeumban

Október 27-én volt 250 éve, hogy Kazinczy Ferenc a Bihar megyei Érsemlyénben meglátta a napvilágot. Iskolánk, a debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fontos feladatának tekinti, hogy a nemzeti nyelvünkért és irodalmunkért és a magyar iskolaügyért oly sokat áldozó Kazinczy nevének méltó viselője lehessen. Erre irányuló tevékenységének részeként különös gondot fordít a nevezetes évfordulóról való megemlékezésre.

Rendezvénysorozatunk kiemelkedő állomása a művészetoktatási intézményünk által szervezett kiállítás a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban. A 72 paravánon és öt tablótáblán elhelyezett munkák festő- és rekeszzománcból, sokszorosított és egyedi grafikákból, linómetszetből és rézkarcból állnak, melyek mindegyike Kazinczy-portrét ábrázol, illetve a nagy nyelvújító életpályájának egy-egy állomását idézi fel. Valamennyi alkotás kazinczys művésztanonc keze munkáját dicséri.

A kiállítás megnyitójára 2009. november 18-án ünnepi keretek között került sor. Iskolánk volt diákja, Pindzsuja Bence gitárjátékát követően köszöntötte a szép számban megjelent vendégeket Fehér József, a múzeum igazgatója, majd intézményünk nevében Dobszai Jenő igazgató úr szólt.

Kazinczy Ferenc szavait tolmácsoló Mogyorós Gábor 8. osztályos tanulónk szavalata után a tárlatot Szabó Gyula, Debrecen Megyei Jogú Város Oktatási Bizottságának elnöke nyitotta meg. Beszédében Kazinczy Ferenc szerteágazó tevékenységét párhuzamba állította az iskolában folyó sokszínű munkával.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor