Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden

Kazinczy lábnyomán - 2019. október 15.

A „Kazinczy lábnyomán” című program egy nyelvi kalandpálya, melyen a diákcsoportoknak nyelvi feladatokat megoldva kell végighaladniuk a kijelölt állomásokon. A résztvevőknek az utat gyalogosan, térkép segítségével kell végigjárniuk. A programot Kazinczy Ferenc életének az a mozzanata hívta életre, hogy a széphalmi mester még 70. életévéhez közeledve is gyalog tette meg az utat széphalmi otthona és a sátoraljaújhelyi levéltár között.

 A „Kazinczy lábnyomán” című program egy nyelvi kalandpálya, melyen a diákcsoportoknak nyelvi feladatokat megoldva kell végighaladniuk a kijelölt állomásokon. A résztvevőknek az utat gyalogosan, térkép segítségével kell végigjárniuk. A programot Kazinczy Ferenc életének az a mozzanata hívta életre, hogy a széphalmi mester még 70. életévéhez közeledve is gyalog tette meg az utat széphalmi otthona és a sátoraljaújhelyi levéltár között. Kazinczy emlékére, idén 8. alkalommal indult tehát ez a rendhagyó, nyelvi-irodalmi hagyományokat ápoló, megismertető túra.

Az úton a diákok olyan intézményeket és helyeket érintettek, amelyek Kazinczy Ferenchez kötődnek. Az útvonalat 5 fős csapatokban járták végig. Az egyes helyszíneken két korcsoportnak megfelelő feladatlapok – általános iskola 6., 7., 8. osztályosainak és középiskolásoknak készült feladványok – várták őket.

Útvonal: Sátoraljaújhely Kazinczy Ferenc Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma

Állomások:

Sátoraljaújhelyi Református Egyházközség temploma

Sátoraljaújhelyi Levéltár

Kazinczy-szobor

Kazinczy Ferenc Múzeum

Börtönmúzeum

Kereszt

Széphalmi posta

Sírkert

Kazinczy Ferenc Emlékcsarnok

A Magyar Nyelv Múzeuma

 

A Magyar Nyelv Múzeumába érkezve a gyalogtúrában elfáradt diákokat meleg ebéd várta. A feladatlapok értékelésének ideje alatt a résztvevők felfedezhették A Magyar Nyelv Múzeumának tárlatait, mélyebb bepillantást nyerhettek a kiállításokon keresztül a magyar nyelv szépségeibe.

A napot eredményhirdetés zárta, melyen két korcsoport dobogós helyezettjei tárgyjutalomban részesültek.

Helyezettek:


I. korcsoport (általános iskola 6., 7., 8. osztályos tanulók)

I. helyezett: „Jót, s jól” csapat (Karcsai Általános Iskola)
II. helyezett: Kazinczy Kakasai csapat (Sárospataki Református Általános Iskola)
III. helyezett: Ötletelők csapat (Sárospataki Református Általános Iskola)

II. korcsoport (középiskolai tanulók)

I. helyezett: Békák csapata (Sárospataki Református Gimnázium)
II. helyezett: Rókák csapata (Sárospataki Református Gimnázium)
III. helyezett: Galagonyák csapata (Sárospataki Református Gimnázium)

 

A már kialakult hagyományt követve reméljük, hogy jövőre ismét várhatjuk a nyelvi-irodalmi kalandokat kedvelő diákokat.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor