Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden

Óvodapedagógusok és tanárok éjszakája

A Magyar Nyelv Múzeumában, Széphalmon, 2019. október 22-én hagyomány szerint ismét köszönthettük a pedagógusokat a számukra rendezett „Óvodapedagógusok és tanárok éjszakája” programon.

 

A Magyar Nyelv Múzeumában, Széphalmon, 2019. október 22-én hagyomány szerint ismét köszönthettük a pedagógusokat a számukra rendezett „Óvodapedagógusok és tanárok éjszakája” programon.

Az idei év különleges számunkra, hiszen Kazinczy Ferenc születésének 260. évfordulóját ünnepeljük, mely alkalomból az estét a Vojtkó Ferenc által rendezett, „Jót, s jól” Kazinczy Ferenc emlékezete című film rövidített változatával nyitottuk meg.

Az emlékezés percei és Kazinczy életútjának áttekintése után a pedagógus csapatok izgalmas kalandtúrára indultak a sötét kertben, ahol Kazinczy Ferenc életéhez és munkásságához kapcsolódó feladatokon keresztül bizonyíthatták rátermettségüket, költői képességüket, matematikai tudásukat, kreativitásukat.

11 csapat kelt útra és tette próbára a csapatszellem mellett tudását is. Szoros versenyben, szinte pár pontos különbséggel az alábbi helyezések születtek:

I. helyezett: ORPHEUS csapat

Balogh Sándor Csabáné

Kecskeméti Andrea

Rendes Anita

Fodor Zoltán Csaba

 

II. helyezett: SZÖVEGLÁDÁK csapat

Gálné Kaczvinszki Johanna

Királyné Szántai Barbara

Funákné Pilák Henrietta

Vaskóné Szabó Ágnes

Kocsi Boglárka

Bós-Farkas Ágnes

 

III. helyezett: A TÁRSAK csapat

Ruzsinszkiné Takács Szandra

Ignécziné Bodnár Klára

Durányikné Bonta Beáta

Fábrikné Király Klára

 

Az értékelés során kiváló történeteket és verseket olvashattunk, melyeknek köszönhetően ismét bebizonyosodott, hogy milyen szép és gazdag a magyar nyelv. A pedagógusok által alkotott történeteket és akrosztichonokat igyekszünk elérhetővé tenni az érdeklődők számára.

Elsőként, kérjük, olvassák el a „Ravasz, az agy, meg a három füstölgő puskacső” csapat (Kardos Krisztina, Horváth Teréz, Pasztorniczkyné Bodrogi Katalin, Andu Kosztyu Zsuzsanna, Polincsár Róbert) alkotását:

„Korának szellemét éles szemmel látta,

Az irodalom szárnyán a világot bejárta.

Zokogott a lelke magyar haza keblén,

Iszákja kiürült életútja mentén.

Nehéz volt az útja, mit évek során bejárt,

Cudar világ volt az, mely megtört emberfiát.

Zengett a dicséret! Neve fennen szárnyalt.

Ybl emlékművét hatalmas tölgy árnyalt.

Földünk kicsiny zuga, de nekünk ez a haza,

Ez a csöppnyi ország, vizek, malmok, kasza.

Rengeteg tiszta szó, mit megért a magyar,

Ezeréves nemzet, mit nem takarhat avar.

Nem tűnünk el innen, csak itt lehet helyünk,

Csak ápoljuk és védjük, így él tovább nyelvünk!”

 

 

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor