Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden

Írj levelet Kazinczy Ferencnek! díjátadó

Az Anyanyelvápolók Szövetsége szervezésében 2019. november 13-án a Pesti Vigadóban színvonalas gálaműsorral ünnepeltük a magyar nyelv napját. A rangos eseményen adta át az „Írj levelet Kazinczy Ferencnek!” pályázat díjait Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége szervezésében 2019. november 13-án a Pesti Vigadóban színvonalas gálaműsorral ünnepeltük a magyar nyelv napját. A rangos eseményen adta át az „Írj levelet Kazinczy Ferencnek!” pályázat díjait Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója. Múzeumunk évek óta meghirdeti a levélíró pályázatot, melyre idén két kategóriában (általános iskola felső tagozatosai és középiskolások) nyújthatták be pályamunkáikat a diákok. Nagy örömünkre közel 100 levél érkezett az alábbi 3 témában:

  • Írj levelet Kazinczy Ferencnek a 21. századi Széphalomról!
  • Írj levelet Kazinczy Ferencnek „Az új miért jobb, mint a régi? S a régi miért jobb, mint az új?” címmel!
  • Írj levelet Kazinczy Ferencnek arról, hogy milyen hatással van a nyelvhasználatra az internet és a digitális világ!

A zsűri a beérkezett művekben az egyéni stílust, az ötletességet, a megjelenített információk helyességét, valamint az önálló munkát értékelte.

A kézírás egyedisége mellett a döntőbe jutott levelek nemcsak a kiírás feltételeinek, hanem a levelezési szokásoknak, hagyományoknak megfelelően, ötletes formában dolgozták fel a választott témát.

Helyezettek:

I. korcsoport (általános iskola 5-8. osztályos tanulói):

I. helyezett:

Dajka Csenge

Napkori Jósika Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola

II. helyezett:

Toka Levente (8. o.)

Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, Nyíregyháza

III. helyezett:

Hadas Tilla (5. o.)

Bocskai István Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, Hajdúnánás

II. korcsoport (középiskola 9-12 évfolyamos tanulói):

I. helyezett:

Rákóczi Dorina (9. o.)

Ráckevei Ady Endre Gimnázium

II. helyezett:

Németh Nóra Valéria (9. o.)

Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, Kisvárda

III. helyezett:

Peresztegi Hanna (15 éves)

Kőbányai Szent László Gimnázium

Minden levélírónak köszönjük a pályamunkáját. Rohanó világunkban igazán értékes gondolatokat fogalmaztak meg, melyeket Kazinczy is szívesen olvasott volna. Reméljük, a jövőben sikerül Kazinczy Ferenc levelezésének tárházát tovább gazdagítanunk a jelenkor ifjúságának üzeneteivel.

A díjazott tanulók pályamunkáit a nevükre kattintva tekinthetik meg.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor