Múzeumok Őszi Fesztiválja - Kazinczy Lajos és családja emlékezete

2011. október 22-én is színes és érdekes kulturális találkozónak adott otthont Széphalom. A Múzeumok Őszi Fesztiválja eseményeként rendeztük meg Kazinczy Lajos és emlékezete című családi napunkat. Kazinczy Lajos születésének (1820. október 20.) és halálának (1849. október 25.) is évfordulója volt ezekben a napokban, s rendezvény alkalmat teremtett arra, hogy méltóképpen megemlékezzünk a tizenötödik aradi vértanúról.

Kazinczy Lajos méltó örököse volt édesapjának: az 1848/49-es szabadságharc egyik hőse volt, hazaszeretetét tettekben bizonyította. Amit az apa (Ferenc) a magyar nyelvért és kultúráért való munkálkodásával elkezdett, azt a fiú (Lajos) a szabadságharcban, forradalomban folytatta. Kazinczy Lajos hazaszeretetének éltető forrása neveltetése: családjának boldog, szeretetteljes élete és szülei hazaszeretete, magyarságtudata volt. A Kazinczy család olykor nagy szegénységben élt, de nagyon boldogan, békességben, szeretetben. A három lány és négy fiú olyan neveltetést kapott, amelyre egész életükben támaszkodhattak. A Magyar Nyelv Múzeuma programjai és tudományos munkája által igyekszik megismertetni az érdeklődőkkel Kazinczy Lajos példamutató életét és szabadságharcos tevékenységét.

Ennek jegyében a következő programokat kínáltuk az érdeklődőknek: A rendezvény kiemelt programja volt dr. Veres László és előadása Kazinczy Lajos és a magyar szabadságharc címmel. Ezt kiegészítette az a kis kiállítás, melyben szabadságharcos emléktárgyakat (fegyvereket, katonaruhákat), illetve Kazinczy Lajossal kapcsolatos dokumentumokat mutattunk be. A nyelvmúzeum előadótermében emellett fellépett a sátoraljaújhelyi Bokréta Művészeti Iskola toborzótáncokkal, a bodroghalmi Halom Dalkör hazafias dalokkal, a técsői Arany Ősz Művészeti Egyesület népdalokkal és a Kishutai Népdalkör katonadalokkal. Égerházy László erdőbényei faszobrász Csodaszarvasló című előadásában a magyarság régmúltját és mítoszait idézte meg.

A szórakoztató jellegű kísérőprogramok célja a közösségépítés, a családi élményszerzés, együttmunkálkodásra ösztönzés volt: A szalmabábkészítő versenyre a résztvevők otthonról hozott ruhákból, kiegészítőkből életnagyságú bábut készítettek, hozzá bemutatkozó versikét fabrikáltak. A pogácsasütő versenyre helyi jellegzetességnek számító sütemények vártuk. Mindkét verseny győzteseit oklevéllel jutalmaztuk.

Népi játszóházunkban és kézműves foglalkozásunkon a gyerekek családi emléktárgyakat, illetve a szabadságharc korát és szellemét idéző tárgyakat készítettek a múzeum munkatársainak irányításával.
A nyelvmúzeumi családi napon a látogatókat mindezek mellett népi játékok, jellegzetes helyi ételek várták, és az érdeklődők természetesen megtekinthették az intézmény színvonalas kiállításait is.

A rendezvény a családközpontúság jegyében erősítette a helyi közösség tagjainak hazaszeretetét, a magyar nyelv és kultúra iránti elkötelezettségét, hagyományaihoz való kötődését. A gyönyörű természeti környezetben álló nyelvmúzeum és annak gazdag, egyedülálló témájú kiállítási anyaga, a hely sajátos hangulata, zarándokhely jellege méltóvá tette Széphalmot arra, hogy e családi napnak otthona legyen. A program minden korosztályhoz szólt, a családtagok együtt, közösen munkálkodva vettek részt az eseményen. Elsősorban a környék lakosai: a Sátoraljaújhelyben és környékén élők látogattak el Széphalomra.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Rendezvényünk támogatói:

- Alsóregmeci Önkormányzat
- A Magyar Nyelv Múzeumáért Alapítvány
- Bodroghalmi Halom Dalkör
- Bodrogközi Kastélymúzeum – Pácin
- Bokréta Művészeti Iskola – Sátoraljaújhely
- Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Önkormányzat Kossuth Lajos Gimnázium,
  Szakképző Iskola és Kollégium – Sátoraljaújhely
- Ildikó Turi – Sátoraljaújhely
- Kazinczy Ferenc Múzeum
- Kazinczy Ferenc Társaság
- Kishutai Népdalkör
- Kohánka István
- Kőbérc Panzió – Bózsva
- Partizán Úti Tagóvoda – Sátoraljaújhely
- Polgári Védelem Sátoraljaújhely
- Rita Turi – Sátoraljaújhely
- Rózsa Tamás
- Sátorhegy Rövidáru és Nyílászáró Szaküzlet
- Szappanos István
- Técsői Arany Ősz Művelődési Egyesület
- Tűzoltóság Sátoraljaújhely
- Urbán Ferenc

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor