A magyar nyelv napja A Magyar Nyelv Múzeumában

Az Országgyűlés a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvény, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvénycikk elfogadásának napját, november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánította.

2011. november 13-án (vasárnap) 15 órakor A Magyar Nyelv Múzeuma, anyanyelvünk háza ünnepi műsorral várta a magyar nyelv barátait.

A vendégeket Fehér József, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója köszöntötte, majd Sudár Annamária és Szabó András MENNYEI POGGYÁSZ című zenés nyelvi műsorát tekinthették meg az érdeklődők. Az előadás örömteli barangolást kínált a magyar nyelv és irodalom csodálatos gazdagságú, szépséges világában – a nyelvemlékektől a mondókákig, Balassi Bálinttól Weöres Sándorig. A rendezvényt az Anyanyelvápolók Szövetsége támogatta.

Országgyűlési határozat

Az Országgyűlés 66/2011. (IX. 29.) OGY határozata a magyar nyelv napjáról

1.
Az Országgyűlés, felismerve azt, hogy a magyar nemzet összetartozását legfőbb szellemi kulturális örökségünk, nemzeti nyelvünk fejezi ki legjobban – tiszteletben tartva hazánk hagyományos nyelvi sokszínűségét, egyben felelősséget vállalva a kisebbségek nyelvhasználatának jogáért –, a nemzet fejlődését és hagyományainak őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv iránti megbecsülésének kifejezése érdekében a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvény, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvénycikk elfogadásának napját, november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánítja.

2.
Az Országgyűlés felhívja az intézményeket, szervezeteket, és egyútal felkéri a polgárokat, hogy a nemzeti kulturális örökségünk talpkövének számító nemzeti nyelvünk megbecsülésének kinyilvánításaként 2011-től kezdve ezt a napot közösen, méltó keretek közöt ünnepeljék meg.

3.
Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy a hazai és a külhoni magyar tudományos élet szereplői, az egyházak és a civil szervezetek bevonásával vizsgálja meg nemzeti nyelvünk használatának helyzetét, ennek alapján készítsen elő intézkedési tervet nyelvünk értékeinek védelme, korszerű továbbfejlesztése és népszerűsítése céljából, s erről 2012. június 30-ig tájékoztassa az Országgyűlést.

4.
Ez az országgyűlési határozat a közzétételt követő napon lép hatályba.

Lezsák Sándor s. k.,
az Országgyűlés alelnöke

Dr. Lenhardt Balázs s. k.,
az Országgyűlés jegyzője

Dr. Tiba István s. k.,
az Országgyűlés jegyzője

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor