",Szép Tündérország támad föl szívemben,
ilyenkor Decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
s megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
ilyenkor Decemberben…"
(Juhász Gyula)

A Magyar Nyelv Múzeumában 2010. december 14-én, advent idején Ó gyönyörű gyerekség, ó boldog Betlehem címmel karácsonyi rendezvényre várták a látogatókat.

2010. szeptember 29-én Titkok titka. A magyar nyelv múltja, jelene és jövője címmel megnyílt A Magyar Nyelv Múzeuma állandó kiállítása. A kiállítást dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg. Köszöntőt mondott Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely város polgármestere, dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője. Dr. Kováts Dániel ny. főiskolai tanár a szintén most megnyíló Busa Margit Könyvtárat, a széphalmi nyelvmúzeum szakkönyvtárát mutatta be a megjelenteknek. A megnyitó után a vendégek megtekintették az új, interaktív nyelvészeti tárlatot.

Szüretvárás a múzeumban címmel népművészeti-gasztronómai témájú családi napot rendeztek A Magyar Nyelv Múzeumában 2010. szeptember 11-én. Az intézmény munkatársai gazdag programot kínáltak az érdeklődők számára. Az udvaron a Sátorelő Íjász Klub várta a vállalkozó kedvű látogatókat: mindenki próbát tehetett céllövésből, de kezébe vehette a karikás ostort is. A sátoraljaújhelyi Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági Szakközépiskola tanárai és tanulói a szőlőtaposás, -darálás és -préselés titkaiba avatták be a látogatókat, akik a friss mustot is megkóstolhatták.

Bachát László főiskolai tanár, Lőrincze-díjas nyelvész tiszteletére emléknapot tartottak 2010. szeptember 4-én Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumában. A jeles nyelvész családtagjai, egykori tanítványai gyűltek össze a nyelvmúzeumban, s először megtekintették az intézmény kiállításait, bepillantottak a még épülő új tárlatba is. A múzeumban egy emlékpontot, egy kis tárlatot rendeztünk be Bachát László könyveiből, tárgyaiból, róla szóló cikkekből, írásokból. Az emlékpont a szemináriumi teremben kapott helyet, itt őrizzük Lőrincze Lajos hagyatékát is. A nyelvmúzeumnak fontos célja, hogy ápolja kiváló nyelvészeink emlékét, s ezzel példát adjon a jövő kutatóinak is.

Rendhagyó lapbemutatót tartott 2010. augusztus 17-én A Magyar Nyelv Múzeumában a Zempléni Múzsa folyóirat. A résztvevőket Fehér József múzeumigazgató köszöntötte, és felhívta a figyelmet arra, hogy Kazinczy Ferenc is szerkesztett folyóiratot, így a Múzsa a széphalmi mester örökségét (is) folytatja. Földy Lilla szerkesztő Herczku Ágnes népdalénekessel, Borsi Antal szobrásszal, rajztanárral és feLugossy László képzőművésszel beszélgetett művészetről, tájszeretetről és alkotói tervekről.

A Magyar Nyelv Múzeuma megnyitása óta minden évben helyet ad a Zempléni Fesztivál egy rendezvényének. Idén Dunai Tamás színművész lépett fel a nyelvmúzeum színpadán. „Szavakat fúvok” című estjének témája a magyar nyelv szépsége, gazdagsága volt. A Márai-szövegek, Radnóti-versek és egyéb alkotások által a művész irodalmunk és anyanyelvünk csodálatos világába kalauzolta el a nézőket, emellett szaxononon és klarinéton eljátszott francia és angol nyelvű zeneszámokkal gazdagította előadását. Megemlítendő, hogy Dunai Tamás 2010-ben megkapta a Kazinczy-díjat, melyet a szép beszédért, a magyar nyelv ápolásáért ítélnek oda. A jeles színész a nyelvmúzeumban, Kazinczy földjén is bizonyította nyelvszeretetét, anyanyelvünk iránti mély elkötelezettségét.

Kazinczy Ferenc Széphalomról gyakorta gyalog járt be a sátoraljaújhelyi megyei levéltárba. „Széphalom ide csak egy óra – írja egyik barátjának -, gyalog a’ réten szép sétáló, szekérútja hosszabb és rosszabb; ’s így ki és be inkábbára gyalog megyek, ’s olly erőben, hogy sehol meg nem kell pihennem, pedig Octób. 27d. belépek a’ 67dikbe.” Ezért is volt méltó helye Széphalom a Kazinczy-túra elindításának. 2010. július 30. és augusztus 1. között a Pro Patria Túraegylet és a Szent Jakab Zarándok Egyesület Kazinczy Ferenc emlékére 200, 3 x 100, 4 x 50, egy 20 km-es teljesítménytúrát, valamint 4 x 50 km-es gyalog- és futóváltót szervezett.

A Magyar Nyelv Múzeuma harmadik alkalommal vett részt a Múzeumok Éjszakáján 2010. június 19-én. Az intézmény változatos, szórakoztató, de igényes programokat kínált a látogatóknak. Ezen a napon – a Szent Iván-napot, a nyári napfordulót megelőző szombaton: a Múzeumok Éjszakáján – hagyományosan megemlékezést tartunk a széphalmi mester, Kazinczy Ferenc sírjánál. Idén nagytiszteletű dr. Kádár Ferenc úr emlékezett meg liturgikus beszédében a nagy nyelvújítóról, aki hazaszerető, vallásos ember volt, híven teljesítette az „eszköze lenni az isteni kéznek” erkölcsi parancsát.

2010 június 14-én a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottsága kihelyezett elnökségi ülést tartott a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumában az akadémiai teremben. A résztvevőket a házigazdák nevében Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere köszöntötte, hangsúlyozva, hogy a város kiemelten fontosnak tartja az önkormányzat és a tudós testület együttműködését. Az esemény éppen azért is jelentős, mert a Magyar Tudományos Akadémia céljait többek között éppen az ilyen területi bizottságokon keresztül valósítja meg, így is támogatva a régiók tudományos életét.

2010. május 15-én játszónapra vártuk a látogatókat A Magyar Nyelv Múzeumába. A 9-től 17 óráig tartó rendezvény keretében nyílt meg a "Gyermek vagyok, gyermek lettem újra" című gyermekjáték-kiállítás. A tárlat régi gyermekjátékokat (százéves babákat, régi társasjátékokat, meséskönyveket stb.) mutat be; gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kínál érdekességeket. A kiállítás kiegészítője a "Mese, mese, mátka" című szemelvénysor, amely a jól ismert régi és újabb rajzfilmek világába kalauzolja el a látogatókat.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor