Kazinczy Ferenc Emlékpark

A Magyar Nyelv Múzeumát a Kazinczy Ferenc emlékpark veszi körül. A park Széphalom belterületén, a közút mellett található. A szépen gondozott emlékpark védett természeti érték. Területe 4,4 ha; 1976-ban az egészségvédelemre jelölte ki a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium. Az akkori adatok szerint tengerszint feletti magassága 110-120 m; talaja homokos, részben agyagos vályog. Az előforduló fafajok: gyertyán, akác, kőris, erdeifenyő. A faállomány két osztályba sorolható, az átlagos záródás 40%. A kert közepén ligetes, füves rész van, míg a keleti és déli szélén, több fafajból álló, vegyes korú és záródású állomány található.

Az emlékcsarnok déli oldalánál állt egy nagyon idős, csavarodott törzsű fehér akác (Robinia pseudoacacia), amelyet valószínűleg maga Kazinczy Ferenc ültetett saját kezűleg. A szájhagyomány szerint ezt Tessedik Sámueltől, az Alföld fásításának szorgalmazójától, az akác hazai elterjesztőjétől kapta, ezért a helybeliek Tessedik-fának nevezik. A fa 1996 nyarán rejtélyes körülmények között elégett, tuskója tönkrement. A Tessedik-akác sarja azonban már növekszik, az elégett fa egyik viszonylag épen maradt darabjából pedig Égerházy László szobrász készített műalkotást, amely a Kazinczy Emlékkertben (a Tessedik-akác helyén) megtekinthető.

Az emlékcsarnoktól a sírokig húzódó utat a tájba és a hangulathoz is kiválóan illő gyertyán (Carpinus betulus) fasor kíséri. Idős, 4 m körüli törzskerületű kocsányos tölgyek (Quercus robur) sorakoznak a szomszédos Kossuth-kert kiskapuja irányában. A parkba telepített lucok (Picea abies) nehezen bírják a száraz meleget. A nyári csapadék kevés ezeknek az északi-hegyvidéki fajoknak, különösen kiültetésük után. Az erdeifenyők (Pinus sylvestris) jobban viselik a szárazabb időszakot, ezek az alföldi homokos területeken is megélnek. Sok a parkban az erdei vöröshangya (Formica rufa).

A madarak közül előfordul itt a legtöbb emberi települések közeléhez szokott faj: fekete rigó (Turdus merula), fakusz (Certhia brachydactyla), csuszka (Sitta europaea), vörösbegy (Erithacus rubecula), széncinege (Parus major), kék cinege (Parus caeruleus), szajkó (Gurullus glandiarus), zöld küllő (Picus virdis), közép fakopáncs (Dendrocopos medius). A téli időszakban többször is láttak a park fenyőfáin ülő macskabaglyot (Strix aluco), erdei fülesbaglyot (Asio otus). A park mókusait (Sciurus vulgaris) szívesen etetik a gyerekek.

(Forrás: Sátoraljaújhely lexikona)

 

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor