„Az Új magyar tájszótár és az elmúlt évtizedekben kiadott regionális tájszótárak megjelenése után eljött a tájszavak újabb rendszerezésének és a magyar nyelvjárási szókincs új leltározásának az ideje” – írja a kötet előszavában a főszerkesztő, Kiss Gábor, aki a jelen kiadvány összeállításával, majd közrebocsátásával látta el ezt az összetett feladatot.

„Anyanyelvünk, a magyar nyelv nemzeti kultúránk hordozója. Őrködnünk kell fölötte, elő kell segítenünk szabatos, színes, helyes használatát.” /Kiss Gábor: Magyar szókincstár – Előszó/

Már a szótár elnevezése is azt sugallja, hogy egy nem mindennapi szógyűjteménnyel van dolgunk, címe: Magyar szókincstár, alcíme: Rokon értelmű szavak, szólások és ellentétek szótára. Ahogy már az előszóban is olvashatjuk, anyanyelvünk gazdag szókincsének összefoglalására tesz kísérletet, miután a szótárban fellelhető szavaknak nemcsak a szinonimáját, azaz a rokon értelmű változatát adja meg, hanem a hozzá kapcsolódó szólást, valamint az antonimáját, az ellentétét is.

Korábban, a gyermekirodalomról szóló rovatunkban már olvashattak a mesékről, valamint ismertté vált mesegyűjtőkről is. Most kicsit ehhez kapcsolódva egy újszerű s talán kevésbé ismert szótárt mutatok be, a Meseszótárt.

A 2020-as év különleges volt mindannyiunk életében, hiszen a koronavírus-járvány miatt egy teljesen új élettérbe kerültünk. Bezártak a közintézmények, otthon tanultunk, tanítottunk, távoli munkavégzésben dolgoztunk, boltba maszkban jártunk…

 10 éve működik az első magyar szómagyarító portál: www.szomagyarito.hu, ahol többek között annak is utána tudunk nézni, hogy mi lehet az adattol…

A világ, a technika fejlődésével párhuzamosan nyelvünk, szókészletünk is folyamatosan változik. A nyelvünkbe újonnan bekerülő idegen szavakat nem minden esetben tudjuk elfogadni, használni, így megpróbáljuk őket magyarítani. Megpróbálhatunk magyar szavakat alkotni, melyek később, a használatukkal akár az aktív szókincsünk szerves részévé is válhatnak. Az interneten létezik egy szómagyarító honlap, melyen bárki nyelvújítóvá válhat azáltal, hogy javaslatot tesz idegen szavak magyar megfelelőire.

Esszémben a lexikográfia bemutatására, megismertetésére törekszem, hogy a témát közelebb hozzam az olvasókhoz. Biztos vagyok benne, hogy sokan használták, használják ma is a lexikográfiához kapcsolható munkákat… szótárakat, lexikonokat, hiszen a lexikográfia nem más, mint a szótárírás, szótárkészítés tudománya.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor