Különleges rendezvényre várta 2008. december 17-én 14 órakor a vendégeket az Anyanyelvápolók Szövetsége, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság és A Magyar Nyelv Múzeuma: 14 órakor avattuk fel a finnugor népek nyelvcsaládfáját a Kazinczy Emlékkertben, a nyelvmúzeum épülete mellett. A 6 méter magas és 4 méter széles képzőművészeti alkotás Égerházy László faszobrász munkája. Az ünneplőket dr. Veres László megyei múzeumigazgató köszöntötte, avatóbeszédet mondott Maróti István, az Anyanyelvápolók Szövetsége főtitkára, aki beszédében A Magyar Nyelv Múzeumának eddigi teljesítményéről is szólt.

A karácsonyi ünnepkörhöz illő évzáró rendezvényekkel várta az érdeklődőket A Magyar Nyelv Múzeuma 2008. december 16-án. Délelőtt az intézmény hölgy munkatársai adventi játszóházat tartottak a széphalmi és a sátoraljaújhelyi óvodás gyermekeknek. Az apróságok nagy örömmel festettek, rajzoltak és ragasztottak, majd a közösen elkészített díszekkel felékesítették a múzeum első karácsonyfáját. A játszóház után, este 18 órakor „Angyalok, pásztorok” címmel betlehemes ünnep kezdődött.

A Nyugat a huszadik század egyik legjelentősebb folyóirata volt: meghatározta a korabeli irodalom irányait, s számos tehetséget nevelt igazán nagy íróvá-költővé. Bár a Nyugat első számának borítóján 1908. január elseje szerepel, a folyóirat valójában már 1907 karácsonyán megjelent. Az alapítók között volt Ady Endre, Ignotus, a minőség megszállottja, a tehetségek felkarolója: Osvát Ernő, Fenyő Miksa és Hatvany Lajos, aki az anyagiakat biztosította. A lap célja az volt, hogy a magyarság kultúráját és irodalmát a nyugati irodalmak szintjére emelje.

Új szoborral gazdagodott a Kazinczy Emlékpark. 2008. október 17-én, 14:30-kor felavattuk Kazinczyné gróf Török Zsófia mellszobrát, Borsi Antal alkotását. Köszöntőt mondott Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely város polgármestere. Beszédében a ma is példaképül szolgáló nő, feleség és anya: Kazinczyné portréját vázolta fel. Avatóbeszédet mondott Fehér József múzeumigazgató. Előadásában Kazinczy híres Sophieját, a hű társ Zsófiát, a széplelkű, költői tehetséggel is megáldott hitvest mutatta be, idézetekkel röpítette vissza a hallgatóságot Kazinczyék korába.

A Magyar Nyelv Múzeumának állandó kiállatása fokozatosan épül, az időszakos tárlatokat folyamatosan váltják fel az állandó kiállítás egyes állomásai. A teljes állandó kiállítás 2009 októberére készül el, az első lépés azonban már megtörtént: 2008. október 18-án megnyílt A magyar szó világa című bemutató. A megnyitó 15:30-kor kezdődött versmondással, majd Fehér József, a múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés, a nyelvmúzeum egyik fő patrónusa örömét fejezte ki, hogy az intézmény egyre épül és szépül.

A Magyar Nyelv Múzeumát a változatos programok töltik meg élettel. Ezért fontos, hogy az intézményt sajátjuknak tekintsék és birtokukba vegyék az iskolák, a diákok és a pedagógusok is. A múzeum színházterme alkalmas irodalmi összeállítások bemutatására és versenyek megrendezésére. A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma az elsők között élt e lehetőséggel: 2008. október 8-án Kazinczy Ferenc és a magyar nyelv tiszteletére szervezett előadásukkal léptek a széphalmi nyelvmúzeumi színpadra a pataki gimnazisták, több mint száz társuk előtt.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Stratégiai tervezés címmel többnapos továbbképzést szervezett muzeológusok számára nyelvstratégiáról, muzeológiai kérdésekről és az emlékházak sorsáról. E rendezvény keretében a programban részt vevő csoport 2008. szeptember 26-án Széphalomra, A Magyar Nyelv Múzeumába is ellátogatott. A nyelvmúzeum és a Kazinczy Emlékcsarnok, illetve a kert és a sírok megtekintése után Kalla Zsuzsától Kazinczy tudományos és szépírói tevékenységével ismerkedhettünk meg.

A Magyar Nyelv Múzeumának célja, hogy kiállításai mellett igényes műsorokat is kínáljon látogatóinak, és tevékenyen bekapcsolódjon a térség, illetve az ország kulturális életébe. A múzeum (múszeion) szó egykor, a görögségben a múzsáknak szentelt helyet jelölte, így múzeumunk – nevéhez méltón – természetszerűleg helyet ad mindig minden művészeti ágnak, tehát a dalköltészetnek, a népzenének is. 2008. szeptember 19-én Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumában „Tölts bort a magyarnak” címmel szüreti énekek és bordalok csendültek fel és hangzottak el a budapesti Madárdal Zenekar előadásában.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor