„Minthogy a magyar sportnyelv szó- és fordulatkincse igen gazdag, és ismeretes a magyar nyelvet beszélők nagy tömegei előttfüggetlenül a foglalkozási ágtól és az egyéni műveltségi foktól, belőle állandóan kerülhetnek át nyelvi elemek társalgási nyelvünkbe, sőt egyre gyakrabban az irodalmi nyelvbe.”

(Bánhidi Zoltán: A magyar sportnyelv története és jelene)

 Manapság nehezen tudnánk elképzelni az életünket sport nélkül. Mindennapjaink fontos része: egyesek hivatásos sportolóként tevékenykednek; vannak, akik szabadidejük minőségi eltöltése céljából űznek valamilyen sportot; van, aki egészsége megőrzése érdekében vagy orvosi javaslatra kezd el sportolni; mások a televízió képernyője előtt ülve élvezik a sport által nyújtott szórakozási lehetőségeket.

A tavaly kezdődő koronavírus-járvány miatt a tervek szerint idén rendezik meg a tokiói nyári olimpiai játékokat, a labdarúgó-Európa-bajnokságot, illetve az úszó-Európa-bajnokságot is. E meghatározó sportrendezvények okán is nagy figyelem irányul a sportra, annak nyelvi vonatkozásaira, a sport jelentésére, nyelvezetére.

Addig gyakoroltassék a test…”

Kétségtelen, hogy sehol sem, talán még a politikai jargon-ban sem burjánoznak olyan sűrűn és látszólag kiirthatatlanul az idegen szavak és kifejezések, mint a sportnyelvben"

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor