A közmédia és a Magyar Turizmus Zrt. „Itthon vagy! Magyarország, szeretlek!” című kétnapos rendezvénysorozatának egyik helyszíne volt A Magyar Nyelv Múzeuma.  Magyarságunk legfőbb kifejezője nyelvünk, ezért is esett a helyszínválasztás a Kazinczy-birtokra, ahol a látogatókat Nyiri Péter, az intézmény vezetője köszöntötte.

A nyelvújító ükunokája, a Svédországban élő Kazinczy Ferenc látogatott el családjával a széphalmi birtokra szeptemberben. A származását büszkén vállaló leszármazott utoljára két éve, a sátoraljaújhelyi „sétáló Kazinczy-szobor” avatási ünnepségére érkezett hazánkba, míg fia, menye és két unokája majd’ 14 évvel ezelőtt járt itt, így most láthatták először a 2008-ban átadott Magyar Nyelv Múzeumát.

A pápuák letűnt, részben eltűnt kultúrájának emlékeit mutatta be az Ars Sacra Fesztivál keretében tartott előadás és múzeumpedagógiai foglalkozás a nyelvmúzeumban 2013. szeptember 18-án. De nevezhetjük vándorkiállításnak is, hiszen a tárgyakat, amelyeket a vendégek nemcsak megnézhettek, hanem kézbe is vehettek, a Sárospataki Református Kollégium Múzeumában őrzik Molnár Mária hagyatékaként.

A "Szüntelenül rajzolgaték..." című, Kazinczy-rajzokat bemutató kiállítás látható a frissen avatott Evva András Galérián. A névadó a Kazinczy-birtokok újhelyi ügyvédje, a hagyaték egyik kezelője volt. A széphalmi Kazinczy-„mausoleum” építésekor, az 1860-as, 70-es években a Kazinczy-emlék alapítvány pénzügyeinek kezelőjeként, az építkezés szervezőjeként dolgozott. Becske Bálint mellett Evva András tett a legtöbbet a széphalmi emlékhely létrehozásáért.

Kazinczy Ferenc fogságáról, a 18-19. századi börtönéletről tartott előadást Rózsahegyi Tamás börtönparancsnok a Testvérmúzsák előadás-sorozat szeptemberi alkalmán, 2013. szeptember 12-én. Nyelvújítónk hat és fél esztendőt, egészen pontosan 2387 napot töltött börtönben a Martinovics-összeesküvésben való részvétel miatt. Az előadás témáját Zöld Ágoston, a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium tanulója segített elhelyezni a korban, bevezetőjében bemutatta a korabeli társadalmi viszonyokat.

Egy teljes napot töltött a széphalmi Kazinczy-birtokon az Anyanyelvápolók Szövetségének Országos Ifjúsági Anyanyelvi tábora. A szervezet 21. alkalommal üdültet határon inneni és túli középiskolás diákokat, akiknek szakmai programokat szervez. Idén az egyhetes összejövetel helyszíne Miskolc, de a szervezők a tábor jellegéből adódóan fontosnak tartották, hogy látogatást tegyenek a széphalmi mester földjén és a Magyar Nyelv Múzeumában.

Weöres Sándor, a XX. század egyik legnagyobb hatású magyar költője idén ünnepelné 100. születésnapját. A poéta játékos stílusával kitörölhetetlen nyomot hagyott a magyar irodalomtörténetben. A teljesség felé című prózai alkotása azonban a bölcs Weöres Sándort hozza közel az emberekhez. Nem véletlenül emlegetik ezt az alkotását művészi formába öntött filozófiaként, hiszen fő mondanivalója a harmónia keresése, valamennyi mondatával arra buzdít, hogy életünk során mindennek a javára tegyünk. Ezért aktuális a ma embere számára is.

Mesehősök és kisgyermekes családok népesítették be a széphalmi Kazinczy-kertet, amely egy napra ismét Hétpróbás Varázskertté változott. A Magyar Nyelv Múzeuma második alkalommal rendezte meg a játékos akadályversenyt, melyen klasszikus és népmesék hősei állították a nyelvi feladványok mellett ügyességi és erkölcsi próbatételek elé a kicsiket.

Sátoraljaújhelyben és környékén tartotta XXII. vándorgyűlését a Kárpát-medencei Irodalmi Társaságok Szövetsége (KITÁSZ) 2013. július 12-14-én. A résztvevők ellátogattak Széphalomra, a Kazinczy Emlékkertbe is. A rendezvény a Bodrogköz és Hegyalja szellemi és történeti értékei címet kapta. A pénteki napon (július 12-én) Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere nyitotta meg a vándorgyűlést, majd Kovács Attila Zoltán, a KITÁSZ elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

Szent Iván éjjele az egyik legrövidebb éjszaka az évben, nem is fér bele, hogy a látogatók a széphalmi Kazinczy-birtok és A Magyar Nyelv Múzeuma minden titkát felfedezzék. Ezért a Múzeumok éjszakáján a kulturális programok által leginkább magyar nyelv sokszínűségébe kaptak betekintést a vendégek. Jó alapot adott ehhez egy centenárium, mégpedig Weöres Sándoré, aki 100 évvel ezelőtt éppen június 22-én látta meg a napvilágot. A költőre emlékezve lépett színpadra Hatvanhat című koncertjével a 66 éves Kossuth-díjas Sebő Ferenc együttese, melynek versmegzenésítéseit maga Weöres Sándor is dicsérte egykor.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor