Orpheus felfedezői

A Magyar Nyelv Múzeuma tehetséggondozó programot indított Orpheus felfedezői címmel a Nemzeti Tehetség Program - (KKI-16-0213), az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával. A résztvevők Kazinczy Ferenc sokoldalú személyiségét megismerve kibontakoztatták az egyes területeken kiemelkedő képességeiket, és egymást segítve, a felfedezés által szereztek ismereteket. A művelődéstörténeti kalandozás során megszerzett tapasztalatokat kiállítás, prezentáció formájában összegezték.

A programba bevont fiatal tehetségek, megismerve Kazinczy Ferenc sokoldalú személyiségét és széles körű műveltségét a saját képességeiket is kibontakoztathatták egyes területeken. A múzeumpedagógusok irányításával felfedezték azokat a Kazinczyhoz köthető színtereket, amelyeket a mai fiatalok iskolai keretek között nem vagy csak ritkán látogatnak. A művelt emberré válás lehetséges színtereit felkeresve pedig olyan tudományterületeket is érintett a program, mint a magyar irodalom és nyelv, a történelem, a képzőművészetek, a zene. Ezért a széphalmi nyelvmúzeumon és emlékcsarnokon túl ellátogattak Kazinczy egykori alsóregmeci birtokára, Sárospatakon az iskolamúzeumba és a híres nagykönyvtárba, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumba. Műhelyfoglalkozáson vettek részt a sárospataki képtárban, ellátogattak a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeumba, zenei foglalkozáson vettek részt a városháza dísztermében. A városi könyvtárban és a Levéltárban ismeretterjesztő foglalkozáson vettek részt, ellátogattak a református templomba. Széphalomban kutatómunka keretében felfedezték a Kazinczy életéhez kötődő kiállításokat és könyvtárat, kézműves foglalkozásokon vettek részt, megismerkedtek a levelezésével, kipróbáltak különféle írástechnikákat. A programban választható tevékenységként színházlátogatásra vittük a résztvevő diákokat Budapestre a Nemzeti Színházban. A Liliomfi című színdarabot néztük meg. A színvonalas előadás a Kazinczy utáni kor kiemelkedő darabját kínálta, mely által a fiatalok a társművészeteket is megismerték, megtapasztalva, hogy a nyelv megannyi formában megjelenhet. A diákok - akik között hátrányos helyzetűek is voltak - a program által eljuthattak egy olyan helyszínre és alkalomra, ahová egyébként nem tudtak volna elmenni. A program végén, a megszerzett tapasztalatokat kiállítás, prezentáció formájában összegezték a fiatalok és a nyelvmúzeum.

A tehetséggondozó program rövidtávú célja volt, hogy a résztvevők az élményszerű, kutató-felfedező jellegű foglalkozások, a csoportos együtt tevékenykedés során gazdagítsák ismereteiket, fejlődjön az együttműködési készségük. Így pozitív hozzáállás alakult ki bennük lakóhelyük történelmi, irodalmi hagyományai iránt, valamint fejlődött az önművelés iránti igényük. A program során gyűjtött adatokból, információkból kiállítást és vetített képes bemutatót hoztak létre. A program jól illeszkedett a múzeum küldetésébe: a nemzeti öntudat és az anyanyelvi kultúrához való kötődést erősítette, különös tekintettel a szűkebb környezetükkel való kapcsolatra. A sajátos múzeumi környezet, a sok kirándulás, más helyszínek számos élményt kínáltak a résztvevőknek. A program hatására a diákok érdeklődni kezdtek városuk, lakóhelyük iránt, megtapasztalták, hogyan lehet a helyi és nemzeti hagyományokat ápolni, s ennek hosszú távon nagy jelentősége van a vidék népességének alakulásában is, abban, hogy a fiatalok máshol keresik a boldogulásukat, vagy ragaszkodnak szülőhelyükhöz. Látókörük szélesedett, több művészeti ágat és tudományterületet is megismertek, gondolkodásuk így nyitottabbá vált, eddig nem ismert összefüggéseket ismertek fel, s a tantárgyakra nem elszigetelt stúdiumként tekintenek, hanem a többi tárggyal való kapcsolataikra is rálátnak.

Támogatók:

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor