Gyermekirodalom témában írt írásaimban foglalkoztam már magának a fogalomnak a bemutatásával, a mesékkel, a versekkel, klasszikus gyermekirodalmi alkotók műveivel. Ezúttal utánanéztem, hogy a mai gyerekek mit olvasnak, illetve foglalkoztatott, hogy van-e olyan könyv, amit gyerekek írtak gyerekeknek...

Előző írásomban a gyermekirodalom témáján belül a mese műfajával foglalkoztam, melynek csoportosításakor megkülönböztetünk népmeséket és műmeséket. A népmesék világába már bepillantottunk, annak jellemzőit, az első gyűjtéseket, a nagy népmesemondókat és gyűjtőket megismertük. A nép ajkán terjedő csodálatos történetek szerzői ismeretlenek, tanulságaik, mondanivalójuk általánosan örök érvényűek. A népmesék elemeit felhasználva születtek az első műmesék, melyek írói már ismerték a népmesei hagyományt, így lehetőségük volt, hogy az adott kornak és az olvasók kívánalmainak megfelelően alakíthassák történeteiket.

Sorozatom első részében a gyermekirodalom fogalmával, fontosságával foglalkoztam. Jelen írásomban a mesék világába szeretném kalauzolni önöket, hiszen minden gyermek, az altatók mellett, először a mesékkel találkozik, azt pedig tudjuk, hogy esti mese nélkül elaludni egy gyermek sem szeret.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor