Tollkapocs

Tudunk-e eleget a külföldön élő magyarokról? Vajon ők mennyire ismerik az itthon élők életét, hallottak-e az általuk létrehozott értékekről? Egy nemzet múltja, fejlődése és jövője a hétköznapokból táplálkozik, ismerjük hát meg egymást! Ebben segít A Magyar Nyelv Múzeuma Tollkapocs elnevezésű levelezőprogramja, amely a nyelvi kultúra ápolásán túl a nemzeti összetartozás erős alapja lehet.

A nyelvújító Kazinczy Ferenc egykori birtokán álló Magyar Nyelv Múzeuma vállalja, hogy partnerintézményeivel összefogva koordinálja a kapcsolatfelvételt a határon innen és túl élő fiatalok között. A kezdeményezésbe igyekszünk bevonni minél több magyar diaszpórát a világ minden részéről.

A magyar ajkú fiatalokat oktató iskolák, egyesületek jelentkezését folyamatosan várja a múzeum a programba. Célunk, hogy minél több olyan diákot toborozzunk, akik szívesen veszik fel a kapcsolatot a világ más tájain élő magyar fiatalokkal. Jelentkezni az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet.

A jelentkezők bekerülnek a nyelvmúzeum által kezelt adatbázisba. A személyiségi jogokat figyelembe véve ide a diák neve, életkora és érdeklődési köre, valamint a partnerintézmény neve és címe kerül fel (a levelezőpartnerek a későbbiekben eldönthetik, hogy privát címükön folytatják-e az ismerkedést). Az itt feltüntetett adatok alapján választhatnak majd levelezőpartnert a program résztvevői.

A Tollkapocs egy adatbázis, és életre hívóinak reményei szerint a kézzel írás népszerűsítésének egyik fóruma is lesz. A múzeum csupán a levélírás lehetőségét tudja megteremteni – bíznak ugyanakkor abban (s kérik a pedagógusok segítségét, biztatását is), hogy hamarosan sok-sok kézzel írott levél indul útnak a Kárpát-medencében és a világban.

Immár huszonöt kötetben olvashatók Kazinczy Ferenc levelei – 6521 levél, amelyeket a nagy nyelvújító küldött és kapott, amelyek többsége innen, Széphalomról indult útnak, és ide érkezett.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor