„Be kell hordanunk a szavakat!” - Tájnyelvi gyűjtőpályázat

A Magyar Nyelv Múzeumáért Alapítvány „Be kell hordanunk a szavakat!” Nyelvi-néprajzi értékmentés a 21. században címmel tájnyelvi gyűjtőpályázatot hirdet

Népnyelvi szavaink, népi szólásaink, közmondásaink anyanyelvünk kincsei, fontos, hogy megőrizzük és továbbadjuk, továbbvigyük ezeket az értékeket. Nyelvjárásaink őseink múltját, tapasztalatait őrzik, azt, ahogyan ők látták és rendszerezték a világot – egybeforrva a tájjal, a természettel, a hellyel, ahol éltek, élnek. Tükör tehát anyanyelvi örökségünk, melyben önmagunkat láthatjuk meg, melyben önmagunkra ismerhetünk.

Pályázóinkat arra kérjük, hogy gyűjtsék össze dédszüleik, nagyszüleik, szüleik tájszavait, lakóhelyük sajátos népi fordulatait, régi imádságait, népnyelvünk kincseit.

Várunk szavakat, közmondásokat, imákat, régi recepteket, népdalokat, balladákat, meséket – mindent, amit anyanyelvi örökségünk kevésbé ismert, már alig használt, megőrzendő részének tartanak.

A gyűjtemények bekerülnek a nyelvmúzeum adatbázisába, illetve feltöltjük honlapunkra.

A nyelvi kincseket egész évben várjuk az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre vagy a 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275. postacímre.
A gyűjtés állásáról fórumainkon rendszeresen beszámolunk.

További információ a megadott e-mail címen és a 06-47-521-236 telefonszámon kapható.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor