„ Egy kincs van minden nemzetnek adva, míg azt megőrzi híven, addig él. E kincs neve: Édes anyanyelv." (Jókai Mór)

 

Minden nemzetnek a saját anyanyelve a legszebb, legértékesebb. Elgondolkodtam azon, hogy a kezdetektől fogva használjuk-e az anyanyelv kifejezést? Megvizsgálva az összetett szót: anya és nyelv, egyetérthetünk P. Balázs János nyelvésszel, aki a Magyar Nyelvőrben a következőket írta: „Az első ember, aki a bölcsőnknél áll, és az első szavakat mondja nekünk, az édesanya. Helyes és találó nyelvünknek az a mondása, hogy nyelvünk szavait az anyatejjel együtt szívjuk magunkba.” Kutatások alapján az ókori klasszikus nyelvek használói még a haza, szülőföld nyelve kifejezést alkalmazták. Az anyanyelv szó először a középlatinban, materna lingua szókapcsolatként jelent meg 1119-ben, mely kifejezést vélhetőleg már Dante is használta. Az anyanyelv szó mellett hazánkban ezelőtt kétszáz évvel még használták a honi nyelv, nemzeti nyelv, született nyelv, szülőnyelv, hazanyelv, anyai nyelv kifejezéseket is. Édes anyanyelvünk formában már a XIX. században használatossá vált, mely még jobban kifejezte, mennyire fontos a magyar nemzet életében a nyelv. Anyanyelvünk az idők folyamán változásokon ment keresztül, és folyamatosan új változások vannak mindennapi nyelvhasználatunkban. Neves nyelvészek, kutatók szüntelenül vizsgálják és vigyázzák ezt a nemzet számára fontos kincset. Annak érdekében, hogy magyar nyelvünk a maga csodálatos szépségében fennmaradjon, mi is sokat tehetünk. Keressük tovább együtt a megfelelő középutat, mely egészséges mértékben teret enged az új szavak megjelenésének, valamint a szép magyar beszéd megőrzésén keresztül óvja klasszikus magyar nyelvünkben rejlő értékeinket. Az Anyanyelvápolók Szövetsége A Magyar Nyelv Múzeumával karöltve olyan versenyeket, pályázatokat hirdet, melyek alkalmával a felnövekvő generáció körében, játékos feladatokon keresztül népszerűsítjük a magyar nyelvet, megmutatva szépségét, valamint a benne rejlő értékeket és a maga nemében páratlan nyelvi humort.

Néhány, a magyar nyelvvel kapcsolatos érdekességgel zárom soraimat:

  • Egy híres olasz nyelvész Giuseppe Mezzofanti bíboros (1774–1849) gondolatai: „Tudja, melyik nyelvet tartom az olasz és görög után minden más nyelv előtt leginkább dallamosnak és a verselés szempontjából a leginkább fejlődésre képesnek? A magyart.”
  • A magyar nyelvben egy-egy szónak több, olykor nagyon sok szinonimája is van. Mosolyt csalhat az arcokra Gyimóthy GáborNyelvlecke című írása, melyben a menni szónak több mint hatvan szinonimájával találkozunk. (A pontos számot, üzenet formájában, szívesen fogadnám közösségi oldalunkon.)
  • A magyar nyelv nyelvi humorban is verhetetlen. Gondoljunk csak a nyelvtörőinkre, szóvicceinkre, szójátékainkra.

Vigyázzunk tehát anyanyelvünkre és ne felejtsük el, hogy „A nyelv egyik legféltőbb dísze a nemzetnek, s a nemzeti léleknek mind igen szép képe, mind hív fenntartója, s ébresztője.” (Kazinczy Ferenc)

Hornyákné Tóth Renáta

 

Szemelvények a magyar nyelvi humorból:

 

kincsunk 01

 

Rokon értelmű szavainkban rejlő érdekességek:

 

eszik

falatoz, eddegél, mártogat, nyel, kanalaz, villáz, meglakik, töltözik, töltözködik, lakmároz, bepofáz, bevermel, behabzsol, bekaffant, csamcsog, csemcseg, megropogtat, rágicsál, gyürkéz, faldos, faldokol, töm, zabál

(Gárdonyi Géza)

alszik

szendereg, szunnyad, szundít, bóbiskol, hál, szunyál, durmol, húzza a lóbőrt, csicsikál, tentikél, horpaszt, pihen, pocol, alukál, szundikál, szunyókál, mormol, csucsukál, csucsuzik, szundizik, aluszik, nyomja az ágyat, delel, hajcsizik, horkol, tentézik, hortyog

a magyar 40–50-féleképpen nevet

nevet, mosolyog, kacag, röhög, somolyog, picsorog, pisolyog, röhécsel, retyeg, röfög, hahog, hinnyog, bazsalyít, nevetgérez, vigyorog, vicsog, viccsant, virrog, vihog, nyihog-vihog, vihancároz, röhög, retyeg, röfög stb.

Nyelvtörőink igazán jó kedvre derítenek bármikor:

Egy icike-picike pocok pocakon pöckölt egy másik icike-picike pockot, mire a pocakon pöckölt icike-picike pocok is jól pocakon pöckölte az őt pocakon pöckölő icike-picike pockot.

Sohasem hallottam szebben szóló szép sípszót, mint a Szászsebesi szépen szóló szép sípszót.

 

Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelvi verseny:

 

kincsunk 02

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor