Amikor idén januárban kidolgoztuk a 2020-as év munkatervét, tele voltunk ötlettel, megvalósításra váró célokkal. Az azóta eltelt két hónap alatt azonban alapvetően változott meg az életünk, újra kellett gondolnunk a múzeum működését és a saját feladatainkat is. Ki kellett alakítanunk egy olyan rendszert, amelyben mindannyian hatékonyan tudunk működni, a legtöbben otthonról, távmunkában.

 

tovabbra is

 

Márciusban a múzeumok bizonytalan időre bezárták kapuikat, és a legvidámabb, legjobban várt, életteli időszak helyett a legcsendesebb köszöntött be. Adott volt a kérdés: hogyan tovább? Ez idáig törekedtünk a személyes kapcsolatteremtésre és kommunikációra, de a következő hónapokban főképpen ezeket kell mellőznünk. Így nem maradt más választásunk, mint a virtuális térben megtartani programjainkat.

Ahhoz, hogy a tervezett pályázatokat, versenyeket meg tudjuk valósítani, komoly átszervezésre volt szükség. A Teremtő anyanyelv szavalóversenyre videófelvételeket kértünk a diákoktól, a költészet napja alkalmából pedig versíró pályázatot hirdettünk.

Támogatva az otthoni munkavégzést és a tanulást, honlapunk tartalmát folyamatosan bővítjük, sorra tesszük közzé köteteinket, a kulturális tartalmak sokszínű és változatos formában jelennek meg az Olvasósarok rovatban. A Kazinczy és kora részben a széphalmi mester életéről és életművéről és a nyelvmúzeum Kazinczy-műtárgyairól adunk hírt; Anyanyelvi művelődés címmel nyelvészeti-nyelvművelési kérdésekről írunk a nyelvi humortól a szótáríráson át a sportnyelvig, illetve a múzeumpedagógiáig. Facebook-oldalunkon hetente új rejtvényekkel szólítjuk meg az érdeklődőket, külön a diákokat és külön a felnőtteket, a fejtörők összegyűjtve az Olvasósarok Rejtvények alrovatában érhetők el. Klasszikus irodalom témában videósorozatot indítunk (Klasszikus irodalom. Frissítés: most!): a megszólalók a nagyon gazdag magyar szépirodalmi örökségből (a kezdetektől a 20. század végéig) ajánlanak műveket elolvasásra, az ajánlók filmje és szövege (csak írásban megszülető „fülszövegekkel” együtt) is felkerül a nyelvmuzeum.net-re.

Folyamatos munka zajlik az épület falain belül is: fokozatosan megújul és megtisztul az állandó kiállítások tárgyi gyűjteménye, és most adott a lehetőség a könyvtári állomány rendszerezésére. Mindezek mellett pedig kiemelten fontos feladat a múzeum két új kiállításának előkészítése. A gyerekek számára épülő Mesekuckó a legkisebbeket is várja majd, a hozzá kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozással együtt. A Kazinczy Ferenc életét és munkásságát bemutató tárlat pedig nyelvújítónknak állít emléket.

Májusban pedig megkezdődnek a kertrekonstrukció (egy Interreg pályázat forrásából) munkálatai a széphalmi kert 4,4 hektárján.

Múzeumunk életét a közösségi oldalunkon és a nyelvmuzeum.net internetes portálon kísérhetik figyelemmel. Kérjük, továbbra is kövessék online felületeinket, hiszen hétről hétre valódi tartalmakkal várjuk önöket a virtuális világban.

Szoták Adrienn

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor