10 éve működik az első magyar szómagyarító portál: www.szomagyarito.hu, ahol többek között annak is utána tudunk nézni, hogy mi lehet az adattol…

A világ, a technika fejlődésével párhuzamosan nyelvünk, szókészletünk is folyamatosan változik. A nyelvünkbe újonnan bekerülő idegen szavakat nem minden esetben tudjuk elfogadni, használni, így megpróbáljuk őket magyarítani. Megpróbálhatunk magyar szavakat alkotni, melyek később, a használatukkal akár az aktív szókincsünk szerves részévé is válhatnak. Az interneten létezik egy szómagyarító honlap, melyen bárki nyelvújítóvá válhat azáltal, hogy javaslatot tesz idegen szavak magyar megfelelőire.

 A Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda 10 éve, 2010 óta működteti szómagyarító honlapját, melynek elsődleges célja az, hogy a nyelvünkbe bekerülő idegen szavakra magyar megfelelőket találjon a magyar nyelvet használók segítségével. Hiszen akik használjuk a nyelvet, mindannyian formálhatjuk is. A honlap látogatása, használata mindenki előtt nyitva, bárki böngészhet az oldalon, megkeresheti idegen szavak magyar megfelelőjét, vagy akár javaslatot is tehet idegen szavak magyarítására, akár szavazhat is egy-egy magyar szóra vagy megjegyzéseket is lehet írni. Az oldal kitalálói bíznak a közös szómagyarítás hasznosságában, munkatársai között neves nyelvészeket is találunk. Működtetői vallják, hogy természetesnek tartják az idegen szavakat a magyar nyelvben, ezáltal nem szeretnék teljesen száműzni őket nyelvünkből.

2012. december 31-ig, a portál két éves működése alatt 2592 idegen szóra 5713 szómagyarítás született. A legfrissebb, 2020. augusztus 18-i adatok alapján eddig 9710 idegen szóra 13.360 magyarítás érkezett. Ha ezeket a statisztikai adatokat megnézzük, szembetűnő, hogy folyamatosan bővül a szavak száma, egyre többen használják az oldal nyújtotta lehetőségeket, egyre többen vagy többször vesznek részt egy-egy szó magyarításában.

Az oldalon egy adott szóról információkat is kaphatunk, egyrészt a szó jelentését, másrészt a kategóriába sorolását illetően, majd összesítést, hogy eddig az adott szóra mennyi javaslat érkezett.

Nézzünk egy konkrét példát a www.szomagyarito.hu oldalról. A szmog szó magyarításánál szerepel: a szmog szó jelentése: a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd, majd a szót kategóriába sorolják, aszerint, hogy hol vált használatossá: köznyelvi. Majd az összesítést láthatjuk: Eddig összesen 6 javaslat érkezett erre a szóra: füstköd, füst, porméreg, sög, pöfék, fáty. A szómagyarítások mellett példamondatok szerepelnek. Egy-egy szónál megadják a lehetőséget a szavazásra, Tetszik? kérdésükre lehet egy kattintással válaszolni.

Mint láthatjuk, néhány magyarítás-próbálkozás mosolyt csalhat az arcunkra, hiszen néha teljesen újszerű kifejezéseket párosítanak a szavak mellé. És pont ebben érhető tetten a honlap lényege, minden magyar nyelvet beszélő és használó javaslatot tehet, és az, hogy az adott szó bekerüljön a mindennapi nyelvhasználatba, már nem a nyelvészeken, hanem a beszélőkön múlik.

Arra buzdítjuk olvasóinkat, hogy látogassanak el a szómagyarító oldalra, olvassanak, keressenek, ötleteljenek, szavazzanak, javasoljanak az idegen szavakra magyar megfelelőt/megfelelőket! Folytassuk Kazinczy Ferenc vezérfonalát: „Szókat kell csinálnunk. Újságok által ugyan igen megbántják a fület, de a fül hozzászokik az új szókhoz, s nyertünk általa”. És valóban, az új szavakkal nyerünk, hiszen a nyelvünk fejlődik, szókincsünk bővül.

Forrás: https://www.szomagyarito.hu/

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor