Nőként közismert íróvá válni nehéz volt Magyarországon a századfordulón, mivel nem volt hagyománya a női íróknak, még a világirodalomban sem. Azonban Kaffka Margit próbálkozásokat tett, saját életélményeire, tehetségére támaszkodva. A Nyugat első nemzedékének legnagyobb alakjai kritikát írtak műveiről, mint például Ady Endre, Móricz Zsigmond, Tóth Árpád, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes. Mindannyian egyenrangú társnak tekintették az írónőt, a Nyugat első nemzedékében is helyet kapott.

 

Kaffka Margit műveiben központi témaként jelenik meg a női sors, korának asszonygondjairól mondhatta el saját tapasztalatait, kétségeit. Regényeit a nőisége határozta meg.

A Színek és évek Kaffka legjobban sikerült regénye, hosszas kísérletezés előzte meg, versek és novellák írásával foglakozott előtte. A központi alakja Pórtelky Magda, az ő elbeszélésében ismerünk meg mindent, az emlékezetére támaszkodik, azonban több eseményre nem emlékszik már tisztán. A regény egy sajátos visszatekintés, perspektíva, ahol az idő egy bizonytalan keret a nem tiszta visszaemlékezés miatt. Sokdimenziós a regény, hiszen egyszerre olvashatjuk egy asszony történetének az elbeszélését, a főhősnő személyiségportréját és egy család átfogó bemutatását, így színterek és életformák körképe bontakozik ki, valamint egy tágabb korrajz is az 1910-es évekbeli Magyarországról.

 

Kafka M 01

 

2018-ban volt Kaffka Margit halálának 100. évfordulója, mely lehetőséget adott az emlékezésre, valamint arra, hogy az írónő jelentőségét kiemeljék. Szülővárosában, Nagykárolyban valamint Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban is konferenciát tartottak. Ezen kívül megemlékezéseket, beszélgető esteket is szerveztek a 20 század első jelentős írónőjének tiszteletére.

 

Kafka M 02

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor