Múzeumok éjszakája – Ami összeköt: család és kultúra

A Kazinczy Ferenc Emlékkert ismét megnyitotta kapuit a látogatók előtt a Múzeumok éjszakáján. A 2018-as programsorozat kiemelt témája – Ami összeköt: Család és kultúra – köré épült A Magyar Nyelv Múzeuma június 23-i programja.

A délelőtt folyamán az 5. nyelvésztábor zárónapjára várták az érdeklődőket. A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága esszékonferenciáján báró Eötvös József népoktatási törvényéhez kapcsolódtak az előadások. Halász Csilla, a Heti Válasz újságírója és szerkesztője; dr. Arató Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemadjunktusa; Pölcz Ádám, az ELTE egyetemi tanársegéde és Balázs Géza nyelvész átfogó és alapos beszámolóiból tudhatták meg a hallgatók, hogy az idén 150 éves népoktatási törvény milyen jelentőséggel bírt, milyen hatással volt a korabeli oktatásra és iskolákra.
Délután Pomozi Péter rendhagyó tárlatvezetésével gazdagodott a Népi gyermekmondókáink világa című kiállítás A Magyar Nyelv Múzeumában. Ősi időkbe repítették az érdeklődőket gyermekkori kiszámolóink, állathívogatóink. A családokat a Csupa Csoda Vándorjátszótér játékai és kézműves játszóház várta. A különleges játszótér mind a gyermekeket, mind a felnőtteket magával ragadta, hiszen érzékszerveinket próbára tevő eszközök tárházát sorakoztatták fel az alkotók. A fiatalok a játszóházban tapasztalhatták meg Szalkóné Marika és Somsák Emese segítségével, hogyan lehet a szövés és agyagozás alapjait elsajátítani. A múzeum tárlataihoz szorosan kapcsolódó Kvízjáték adott alkalmat arra, hogy a színes programok mellett a kiállítások részleteibe is bepillanthassanak a látogatók. Este – a gyermekek nagy örömére – a Katáng zenekar varázslatos koncertje mozgatott meg kicsiket és nagyokat, majd a zenés előadást követően kosztümös tárlatvezetés vette kezdetét: a Kazinczy házaspár beszélt életükről a Kazinczy Emlékcsarnokban.
Balázs Géza nyelvész és Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének igazgatója hirdette ki az év szavát. 2017 szava a bubi, bubizik. A bubizik a MOL Bubi közbringarendszer nevének második eleméből, a bubiból született ige. A bubi szóban a Budapest és bicikli szó rejlik. Az év antiszava a plázaterepjáró, ifjúsági szava az egoszörf, költői szava a hímes templom. A hímes templom egy sikeres szófelújítás, mely Zentai Tünde néprajzkutató érdeme. Az Ethnografia című szakfolyóirat első számában írta a kutató: „A színpompás, kazettás mennyezetű templomokat a régi iratokban cifra, tarka, megtarkázott, festett, hímes attribútumokkal illették.”
A Múzeumok éjszakája rendezvény észt táncokkal és Szent Iván-éji tűztánccal zárult. Karácsony Fanni és Pomozi Péter közös táncra hívta az éjszakázókat, akik nemcsak a tánclépéseket tanulhatták meg, hanem az észt tánckultúra sajátosságairól is hallhattak. Derűs és varázslatos hangulat uralta a csoportos záróprogram perceit.
2018-ban is köszönjük minden látogató és előadó megtisztelő jelenlétét!

 

 

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor