Néphagyomány és nyelvi hagyomány II. konferencia

Második alkalommal adott helyet A Magyar Nyelv Múzeuma a Néphagyomány és Nyelvi hagyomány – A velünk élő hagyomány konferenciának. A Kárpát-medencei etno- és folklórlingvisztikai rendezvényt 2018. április 16-án és 17-én tartották Széphalmon, melynek célja a hagyományok felelevenítése, a magyar nyelv és a néprajz kapcsolatának vizsgálata.

A kétnapos programon számos nyelvész és néprajzkutató előadását hallhatták a megjelentek.  Prof. dr. Kövecses Zoltán, az MTA doktora, Prof. dr. Pusztay János, a Konstantin Filozófus Egyetem tanára, Dr. Balázs Géza, az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszék tanszékvezetője, Pomozi Péter, az ELTE Finnugor Tanszék oktatója, Harangozó Imre néprajzkutató és doktori képzésen résztvevő hallgatók színvonalas beszámolói hangzottak el, melyek a kutatók szakmai eszmecseréjét alapozták meg. A konferencia alkalmat nyújtott arra is, hogy Balázs Géza és Nyiri Péter, a múzeum igazgatója nyissa meg Karácsony Fanni és Pomozi Péter Népi gyermekmondókáink világa címmű kiállítását A Magyar Nyelv Múzeuma Evva András Galériáján. A megnyitón Balázs Géza kiemelte, hogy gyermekmondókáink az ősmagyar korból, az ősnyelvből is őriznek valamit, ezért tudnunk kell, hogy bennük van múltunk, jelenünk és jövőnk. Nyiri Péter múzeumigazgató örömét fejezte ki, hogy az új tárlat egyúttal különös, titokzatos nyelvi világba vezeti a látogatókat.

 

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor