Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv

Általános és középiskolás csapatok vettek részt az Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv vetélkedő döntőjén Széphalmon A Magyar Nyelv Múzeumában 2018. március 9-én. Borsod-Abaúj-Zemplén megye és a Felvidék nyolc iskolája csapatonként négy fővel jelent meg a megmérettetésen. 

A versenyt Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke nyitotta meg, majd Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely Város polgármestere és Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója köszöntötte a versenyzőket. Délelőtt a középiskolás csapatok döntőjét rendezték meg három miskolci és egy komáromi gimnázium részvételével.

A kategóriadöntők között Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke előadását hallhatták a diákok és kísérőik a beszéd-, magatartás- és érintkezéskultúra néhány manapság nagyon aktuális kérdéséről, ezt követően Nyiri Péter múzeumigazgató vehette át a Szóról-szóval, a Magyar Katolikus Rádióban jelentkező adássorozat több ezer levélből álló gyűjteményét, mely a múzeumban már elhelyezett Beszélni nehéz! anyanyelvi műsor leveleinek archívumát gazdagítja.

Délután kezdődött az általános iskolás csapatok feladatsorozata. Aggteleki, miskolci, hernádnémeti és kassai diákok adhattak számot tudásukról a döntő kérdéseit megválaszolva. A szituációs játékokkal színezett, az iskolások kreativitását igénylő és megmozgató nyelvi feladványok egy igazán változatos és könnyed nyelvi versenyt eredményeztek. Senki sem maradhatott ki a Brézai Zoltán által koordinált játékból, hiszen egy-egy kérdésre a közönség soraiban ülők is válaszolhattak, amíg a versenyző csapatok írásbeli feladványaikat oldották meg. 

A Magyar Nyelv Múzeuma a jövőben is várja a Kárpát-medence minél több pontjáról érkező diákokat az anyanyelvi verseny döntőjére.

Általános iskola
I. helyezett: Aggteleki Általános Iskola, Gruber Kata Zsuzsanna, Huber Emese, Szalóczy Karolina,Veres Dorottya
II. helyezett: Avastetői Általános Iskola Széchenyi István Tagiskolája, Miskolc, Havasi Bernadett, Kiss-Kollár Brigitta, Oláh Bianka, Novák Péter
     és a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola, Kassa, Erdélyi Dóra, Kovac Csenge, Köteles Lilla, Szabó Zsófia
IV. helyezett: Hernádnémeti Református Általános Iskola, Csima Borbála, Dojcsák Adrienn,Molnár Eszter, Molnár Zola

Középiskola
I. helyezett: Selye János Gimnázium, Komárom, Finta Viktória, Gazík Viktória, Leszkó Dáriusz, Szeder Enikő
II. helyezett: Avasi Gimnázium, Miskolc, Berecz Flóra, Dobi Barka, Putnoky Zita, Vígh Virág
III. helyezett: Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon, Miskolc, Galyas Stella, Harsányi Milán, Kovács Blanka, Olej Anita
IV. helyezett: Balázs Győző Református Gimnázium, Miskolc, Kovács Janka, Novák Netti Vivien, Tamás Tibor, Tuza Zsófi

 

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor