A magyar széppróza napja

A sátoraljaújhelyi Latabár Moziban ünnepelte a magyar széppróza napját A Magyar Nyelv Múzeuma. 2018. február 18-án, Jókai Mór születésének napján a Kárpáthy Zoltán című regény alapján készült film vetítésére készültek a mozi és a múzeum munkatársai.

 A vendégeket a film főszereplői – Szentirmay Katinka és Kárpáthy Zoltán – várták egy-egy Jókai idézettel és az író egyik kedvenc desszertjével, a kapros-túrós bélessel. A filmvetítés előtt néhány percben Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója tartott előadást az első hivatásos prózaírónkról és életművéről. Elmondta, hogy Jókai Mór regényei máig hozzájárulnak történelmünk megismeréséhez és nemzeti öntudatunk megőrzéséhez. A Kárpáthy Zoltán című film megtekintése mellett elengedhetetlen a regény ismerete, ezért a megjelenteket arra buzdította, vegyék kezükbe újra Jókai alkotásait. A XIX. századba visszarepítő moziélmény múltunk egy kis szeletét hozta közelebb az érdeklődőkhöz. Köszönjük a megjelenteknek, hogy együtt ünnepelhettük a magyar széppróza napját!

 

 

 

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor