A magyar kultúra napja

A Magyar Nyelv Múzeumában 2018. január 22-én tartotta díszünnepségét a magyar kultúra napja alkalmából Sátoraljaújhely Város Önkormányzata.

Az ünnepély a Himnusz-mondó verseny győztesének előadásában a Himnusszal vette kezdetét.

A vendégeket Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely város polgármestere köszöntötte. Köszöntőbeszédében elmondta, hogy különleges helyen ünnepeljük itt a Zemplénben a magyar kultúra napját, hiszen a Kazinczy, Kossuth és Andrássy családok földjén vagyunk. Polgármester úr hangsúlyozta, hogy kultúránkat mindenféle helyzetben meg kell védeni. Kultúránk nélkül nem lehetnénk nemzet, csak tömeg, mely tetszés szerint alakítható. Majd Babits Mihály idézetével zárta köszöntőjét:
„Magyar vagyok: lelkem, érzésem örökséget kapott, melyet nem
dobok el: a világot nem szegényíteni kell, hanem gazdagítani. Hogy
szolgálhatom az emberiséget, ha meg nem őrzök magamban minden színt,
minden kincset, ami az emberiséget gazdagíthatja? A magyarság színét,
a magyarság kincsét! De mily balga volnék, ha ugyanakkor más színt,
más kincset el akarnék venni, vagy meggyengíteni!”

Dr. habil. Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének igazgatója tartott ünnepi beszédet. Kölcsey Ferenc unokaöccséhez írt gondolatait idézte beszédében. A Parainesis Kölcsey Kálmánhoz című alkotás bölcs tanácsaival századunk aktuális nehézségeit tárta a hallgatóság elé. Az érzelmi intelligencia hiányára hívta fel a figyelmet az intézetigazgató. A mindennapok információ-tömegének feldolgozása nehéz feladat. Ha sikerül nagyokat szelni a kultúra különböző ágaiból, jó érzelmi alapot teremthetünk a gondolkodásnak és elmélyedésnek. Elmondta, hogy a hazafiság minden korban mást jelent. Gróf Széchenyi Ferenc szavaival fejezte ki gondolatait: „Legyünk igazi hazafiak, nem annyira szájjal, mint inkább vállal.” Korunk nagy problémáját, a világhálón böngésző gyermekek magányát emelte még ki. A társas kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta. A Magyar Nyelv Múzeumában ünnepi beszédének zárásaként Kölcseyt idézte: „teljes birtokában lenni a nyelvnek, melyet a nép beszél: ez az első s elengedhetetlen feltétel.”

Sátoraljaújhely város polgármestere, Szamosvölgyi Péter nyújtottá át a város díszpolgári címét Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárának. Az államtitkár elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számára e kitüntetés, majd a Himnusz első szavaival kezdte beszédét. Kiemelte, hogy zemplén, egy csodálatos és különös vidék, melyet alkalma nyílt megismerni. Többször tett látogatást Sátoraljaújhelyre és környékére, jó kapcsolatot ápol a helyi lakosokkal. Végül hozzátette, ha sok megpróbáltatáson is ment keresztül e vidék, ha sokszor fájdalmas a múlt, ne feledjék az emberek, hogy rengeteg csodás élményben lehet részük, melyek mind felülírják fájdalmaikat.

A Közművelődési díjat Szamosvölgyi Péter adta át Ujj Péter újságírónak. A Városvédő és Szépítő Egyesület Elismerő oklevelét Kababik Edina pedagógus, Kerchnerné dr. Felső Zsuzsanna, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön jogtanácsosa, a határon átnyúló kulturális kapcsolatok ápolása terén végzett tevékenységéért Ferencz László, a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet Kassa Megyei Önkormányzat Kulturális Intézményének igazgatóhelyettese vehette át.

"Ha megcsordul a Vince, megtelik a pince" címmel a Hegyalja Népi Együttes műsorát a Bürkös zenekar kíséretében tekinthette meg a közönség.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor