Megjelent a Széphalmi Irodalmi Herbárium versgyűjteménye

Az idei Múzeumok Majálisára A Magyar Nyelv Múzeuma munkatársai egy új kiadványt jelentettek meg. A Széphalmi irodalmi herbáriumba ültetett gyógy- és fűszer-, kultúr- és haszonnövényekhez gyűjtött irodalmi idézetek, versek segítségével nemcsak a növények, de a klasszikus magyar irodalom világába is elvezetik a látogatókat.

A versek mellett a növények illusztrációi is szerepelnek. A rajzok az 1600-ból származó gyógynövényes könyvből – Camerarium: Kreutterbuch, Francfurt am Mayn – kerültek ki. A kötet gróf Török Lajos tulajdona volt, majd Kazinczy Ferencné Török Zsófiáé lett, aki ebből a füveskönyvből gyógyította nemcsak családjának tagjait, hanem a település lakóit is. A műtárgy A Magyar Nyelv Múzeumának tulajdona, melyet eredetiben a helyszínen is megtekinthetnek a látogatók (A Magyar Nyelv Múzeuma, Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.).

A Széphalmi irodalmi herbárium hivatalos megnyitója 2017. június 14-én 13.00 órakor lesz.
A herbáriumot Saly Noémi irodalomtörténész nyitja meg.

A kötetet Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója állította össze, a technikai szerkesztést Nagy Zoltán végezte.

Megvásárolható a múzeumban, ára 700 Ft.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor