Széphalmi Irodalmi Herbárium a 22. Múzeumok Majálisán

Az idei Múzeumok majálisának témája a Kert és a Kert és a múzeum voltak. A Magyar Nyelv Múzeuma ennek megfelelően a Széphalmon működő irodalmi herbárium kicsinyített másával mutatkozott be a fővárosban. A Budapesttől közel 300 kilométerre fekvő településről nem kis mutatvány volt a növények szállítása és bemutatása.

Már hónapokkal az esemény előtt vásároltunk kosarakat, melyeket földdel töltöttünk meg. Amikor elérkezett az idő, és már a növények is megmutathatták magukat, beültettük őket ideiglenes helyükre. A majális előtti napon felpakoltunk, hogy elszállítsuk és berendezzük a sátrunkat a Nemzeti Múzeum kertjében. Szombaton reggel már a Széphalmi irodalmi herbárium fogadta a látogatókat. Akinek kedve volt, az az Irodalmi Tudássétány egyik állomásaként hozzánk is ellátogathatott, és a növények mellé elhelyezett irodalmi idézetek és versek segítségével egy rejtvényt tölthetett ki. A sikeres megfejtők nyereménnyel távoztak a sátrunktól. Mindenki nyertes volt, hiszen a klasszikus magyar irodalomból összeválogatott versek olvasása már ajándéknak számít mindenki számára. Emellett a megfejtők egy-egy ajándékkal is gazdagodhattak. Egy kis csomag virágmagot vihettek haza, hogy lehetőségük legyen az otthoni irodalmi herbárium megteremtésére is.

A Magyar Nyelv Múzeumának célkitűzése, hogy a hazánkban élő, nyelvünket használó magyar és más anyanyelvűek is olvassák a magyar költők verseit, ismerkedjenek a magyar irodalom szépségeivel.

A Széphalmi irodalmi herbárium eredetiben is megtekinthető a múzeumunk kertjében (A Magyar Nyelv Múzeuma, Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy u. 275.).
Erre az alkalomra Széphalmi Irodalmi Herbárium címmel egy kiadványt is összeállítottunk, mely a múzeumban megvásárolható.

Mindenkit szeretettel várunk!

További képek a Facebook képtárban

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor