Szakmai nap Arany Jánosról Széphalmon

2017 április 10-én Klasszikus irodalom – frissítés most! címmel szakmai napot rendeztek A Magyar Nyelv Múzeumában. Az Arany János-emlékév alkalmából a nap programja költőnk élete és munkásága köré szerveződött. Főleg a pedagógusok számára tartották a rendezvényt, segítve munkájukat a ma-gyar irodalom tanításában, de eljöttek gimnazista diákok is.

A programot dr. Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai tanárának előadása nyitotta. Prezentációjának témája: Tanítsuk-e a Toldit? Szemléletesen bemutatta és érthetővé tette, hogy miért fontos klasszikus irodalmi műveket olvasni, és miért fontos, hogy azokat ne átírásban, hanem eredetiben fogadhassák be a fiatalok. Bár az archaizmusok ismeretlenek lehetnek a kor-társ világban, mégis szorgalmazandó az azokkal való találkozás, hiszen más tudományágakban is szembesül a tanuló szakkifejezésekkel.

A második programpont a Szabad Ötletek Színháza rendhagyó irodalomórája volt. Előadásuk-ban Arany János életének eseményeit fűszerezték a különböző életszakaszokban született iro-dalmi munkáival.

Ezután dr. Nyilasy Balázs, a Károli Gáspár Református Egyetem docensének izgalmas előadását hallgathatták meg a résztvevők Arany János balladáiról. Arany János zsenialitása abban rejlik – más szerzőktől eltérően –, hogy egy-egy eseményt úgy mesél el műveiben, hogy az élményszerűvé, átélhetővé lesz, ezzel magával ragadja az olvasót, aki maga is szereplőjévé válik az eseményeknek.
Mindannyiunk számára élvezetes volt a nap, hiszen – bár a ma emberének, különösen modern korunk világában nevelkedő gyermekeinek – nehéznek tűnhet Arany János nyelvezete, mégis, ha közelebb hozzák sajátos világát, azonnal izgalmassá válik. Ezért is van nagy felelősségük a mai pedagógusoknak.

A nap zárásaként a vendégek megkóstolhatták Arany János kedvelt desszertjét, a „marcza-fánkot”, s közben lehetőség nyílt a hallottak megbeszélésére is.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor