Kiállítás a magyar nyelvről Kairóban

A magyar nyelvről nyílt kiállítás Kairóban 2015. november 18-án. A Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézménye, A Magyar Nyelv Múzeuma, valamint a Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal - Balassi Intézet és Magyarország Nagykövetsége (Kairó) együttműködésében megvalósuló tárlat célja az, hogy a magyar nyelvet bemutassa az egyiptomiak számára, azoknak, akik egy másik földrészen élnek, egy másik nyelvcsaládba tartozó nyelvet beszélnek, és alig vagy egyáltalán nem hallottak még a magyarról.

Mi az, amiben a magyar nyelv eltér más nyelvektől? Mit érdemes mindenképpen elmondani a magyar nyelvről? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a tíz tablóból álló kiállítás. A közvetítő nyelv és a magyar jellemzésekor összehasonlító nyelv az angol. A tárlat tehát angol nyelvű, de természetesen magyar példák, szövegrészrészletek is vannak benne.

A magyar uráli eredetű nyelv, de indoeurópai és szláv nyelvek veszik körül, Európa közepén. 3000 éve önállóan, nyelvrokonaitól elválva fejlődik, s bár - mint minden nyelv - folyamatosan változik, alapvonásait, szerkezetét csodálatosan megőrizte. A magyar nyelv - miként egyik legnagyobb művésze, József Attila költő - egyszerre ősi és modern, ázsiai és európai. Ez a kiállítás címe is: Ősi és modern, ázsiai és európai - A magyar nyelv

A magyar nyelvet bemutató tablósor, a kilenc téma feldolgozása a magyar népről is sokat elárul, hiszen a nyelv hordozza a lélek örökségét: a magyarság múltját, történelmét, tapasztalatait, tükrözi gondolkodásmódját, azt, ahogyan a világot látja.

A kiállítás szövegét Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeuma főosztályvezetője írta; Rabec István nyelvész és Kovács Renáta, a Kairói Magyar Kulturális Intézet vezetője lektorálta. Az angol fordítást Rácz Katalin és Bob Dent készítette, a grafikai arculat, a látvány H. Kocsis Annamária munkája.

Az anyagot először a Kairói Magyar Kulturális Intézet kiállítótermében mutatták be.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor