„Könyvcsinálók”

Mesterségek nyomába eredtek a nyelvmúzeum látogatói a Múzeumok Őszi Fesztiválján. A könyvkötő céhek mesterségével ismerkedhettek meg Mijátovics Zorka, a Petőfi Irodalmi Múzeum restaurátorának irányításával. A gyakorlati foglalkozáson a legkisebbek rácsodálkoztak, hogy nemcsak a fából készült papírra lehet írni, hanem ahogy elődeink tették: agyagra, papiruszra, pergamenre is. Ámulatba akkor estek igazán, amikor ez utóbbit is megfoghatták, majd kézbe vették azt, amiből készült: az állatbőrt. Megtanulták, hogy ez az anyag kiválóan használható a kötetek fedlapjainak borításához, sőt enyvet, azaz ragasztóanyagot készítettek belőle.

Azért is voltak régen nagyon drágák a könyvek – egy kötet két falu árát is kitette –, mert nagy mennyiségű feldolgozandó bőrre volt szükség hozzá, valamint tintára és ékes írást ismerő, ügyes kezű emberre. A szeptember végi rendezvény látogatói maguk is elkészítették saját füzetüket, és kipróbálták, hogyan nyomhatnak mintát papírra, bőrre, megtapasztalhatták a nádtollal és mártogatós tollal való írást. Apró betűnyomda mutatta be a betűszedők munkáját és írógép a már modernebb kéziratok készítésének módját.

Kazinczy József elsőszülött fiát kezdetben katonának szánta, majd a gyerek könyvek iránti szeretetére alapozva a „könyvcsinálást” jelölte meg Ferenc életpályájaként. Íróként, költőként, nyelvújítóként és levelezőként számos kötetet töltött meg, tanulságképpen és példaként az utókor számára. Ő ebben az értelemben volt könyvcsináló. Őrizni, mégis használni ilyen nagy alkotók műveit csak kötetekben lehet. Ezért is tartottuk fontosnak a könyvkötő céhek munkájának megismertetését a nagyközönséggel.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor