Kazinczy lábnyomán

Kazinczy Ferenc széphalmi birtokáról naponta megtette az utat sátoraljaújhelyi munkahelyéig és vissza, akár gyalog is. A diákokat immár harmadik alkalommal hívjuk, hogy járjanak a nyelvújító lábnyomán; és az 5 kilométeres túra játékos feladatai kapcsán maguk is gondolkozzanak a nyelvről. A vetélkedő felkészülést nem igényel a diákok részéről, hiszen a különlegessége és a célja éppen az, hogy a feladatok megoldásával a versenyen jussanak új ismeretekhez Kazinczyról és a nyelvről.

Az útvonalat úgy terveztük meg, hogy sétájuk során a csapatok érintsék azokat a helyszíneket, amelyek a valóságban vagy szimbolikusan kapcsolódnak a mester életéhez. Ezért indult a vetélkedő a nyelvújító nevét viselő PIM-Kazinczy Ferenc Múzeum Kazinczy és a művészetek című tárlatából. A fiatalok útja innen a Levéltárba vezetett, ahol a helyhez írt vers értelmezésével kellett megtalálni az elrejtett dokumentumot, mégpedig Dobó István végrendeletét. A református templomban tábla emlékezik meg a széphalmi öreg főgondnoki munkájáról. A rajta található évszámokból készített matematikai művelet eredményeként kapták meg azt az oldalszámot, ahol a Kazinczy szavaival írt Bibliát ki kellett nyitni. A kötetben egy szteganográfiai feladat várta őket. A Börtönmúzeum Kazinczy Ferenc fogságban töltött éveit szimbolizálta. A korabeli zárkában a „kopolás” szabályaival ismerkedtek a diákok, majd ehhez kapcsolódó feladatot kaptak. Az abc-t felhasználva Kazinczy és rabtársai ezzel a kopogtatásos módszerrel kommunikáltak. A diákcsoportok útja innen a kerékpárúton vezetett Széphalomra. Közben még három helyszínen álltak meg nyelvi-logikai feladatokat fejteni. Majd az Emlékkertbe érve újabb kihívások várták őket.

A vetélkedőn részt vevő tíz csapat élményekkel és új ismeretekkel gazdagodott. Helyezést ért el az általános iskolások kategóriájában a Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolájának Tenger ész (1. helyezett) és Nyomkeresők (2. helyezett) nevű csapata valamint az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola „Szent Margit” nevű csapata (3. helyezett). A középiskolásoknál a dobogó mindhárom fokára a Kossuth Lajos Gimnázium csapatai állhattak: „A végén jön a dráma!” (1. helyezett), „Csipet-csapat” (2.helyezett) és a „Zengő tambura” (3. helyezett) .

 

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor