„Vagyok, aki leszek” A népeket megszentelő Isten - ARS SACRA FESZTIVÁL 2015

A cigányok a dalt úgynevezett igaz beszédnek (csácsi vorba) nevezik, mert szövege az előadó mondandója is, szinte szívből jön. A sátoraljaújhelyi cigány gyülekezet tagjainak megtérését szimbolizálta a tékozló fiú története, melyet roma hallgató formájában adtak elő az énekesek az Ars Sacra Fesztivál széphalmi helyszínén. A roma kultúrához köthető, kotta nélküli gitárkíséret is a művészetek iránti rajongására mutatott rá: ezek a zenészek egymástól tanulják a hangszerek megszólaltatását, és hallás után sajátítják el a műveket, hogy maguknak és másoknak örömet okozzanak vele.

A Magyar Nyelv Múzeuma négy éve vállalta, hogy a művészetek segítségével mutatja be a keresztény kultúrában rejlő értékeket. A rendezvény célja, hogy minden szépre és jóra fogékony embernek lehetőséget nyújtsunk, hogy lelkét felemelve közelebb kerüljön az igazsághoz, a valódi értékekhez.  Az Ars Sacra Fesztivál széphalmi rendezvényének idei mottójául választott „Vagyok, aki leszek” is az istenhez való visszatérésre utalt. Az előadást Pál László missziós református lelkész grafikatárlatának megnyitása zárta. A Kitaszítottak című kiállítás valamennyi képe nehéz sorsú embereket mutat be. A portrék részletes kidolgozásával az alkotó érzelmeket vitt vászonra, ezzel mutatva meg emberek sorsát, s azt a történetet, amelyet a mimika árul el.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor