A legjobbak között a nyelvmúzeum

Múzeumpedagógiai Nívódíjat kapott a PIM – A Magyar Nyelv Múzeuma. A minisztériumi és szakmai elismerést azok az intézmények kapják, amelyek kimagasló teljesítményt értek el magas színvonalú múzeumpedagógiai programjaikkal. A díjat 2015. szeptember 28-án az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón, a Múzeumok Őszi Fesztiváljának hivatalos nyitóeseményén adta át Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Budapesti Történeti Múzeumban.

A Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma a Széphalmi Szó-Kincs-Tár(s) programmal érdemelte ki a nívódíjat. Ez az első hazai anyanyelvi múzeumpedagógiai program, amelynek középpontjában az anyanyelvi ismeretterjesztés és az élményszerű anyanyelv-pedagógia áll. A társtudományok segítségével erősíti a nyelvhasználói tudatosságot, ösztönzi a hagyományos kommunikációs formákhoz való visszatérést, kiemelt figyelmet fordítva a kézzel írás népszerűsítésére, valamint a nyelvi öröm megélésére.

Hoppál Péter köszöntő beszédében hangsúlyozta: a hosszan tartó és hasznosítható tudás elsajátítása érdekében újabb és újabb módszerekhez kell folyamodni, s ebben a tekintetben imponáló a múzeumpedagógia elmúlt évtizedbeli módszertani megújulása Magyarországon.
Hozzátette, a kor követelményeihez alkalmazkodó változtatásokra azért is nagy szükség van, hogy a tudásanyag a gyerekek bevonásával, élményszerű környezetben vésődhessen be.

A nyelvmúzeum mellett az Óbudai Múzeum, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, valamint a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház programjait jutalmazták.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor