„Nyitva van az aranykapu”

Először tartott tematikus programot óvodapedagógusok számára A Magyar Nyelv Múzeuma 2015. október 6-án. Az Őszi Fesztivál kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy választ adjunk olyan kérdésekre, mint a „Mit keres egy óvodás A Magyar Nyelv Múzeumában?”, „Mihez kezd egy olvasni nem tudó csoport a tárlatokban?”. A Széphalmi Szó-Kincs-Tár(s) Múzeumpedagógiai Nívódíjas programunkban sikerült bebizonyítani, hogy a legkisebb korosztály is olyan hasznosítható élményeket kap a nyelvmúzeumban, amelyre később az óvodapedagógus könnyen építhet.

Nagy a felelősség rajtuk, mert a beszéddel még csak ismerkedő gyermek szókincsét elsősorban ők gyarapítják, a helyes nyelvhasználat felé ők terelgetik a legkisebbeket. Ebben segíthet nekik A Magyar Nyelv Múzeuma. A bemutatón nem csak példákat hoztunk az elmúlt évek foglalkozásaiból. Gyakorlatban is bemutattuk azokat az eszközöket, amelyeket foglalkozásainkon az óvodások használnak, azért, hogy az óvónők maguk is megtapasztalják élményszerű alkalmazásukat. Kipróbálhatták a tárgyakat úgy, ahogy az idősebb korosztállyal használjuk, majd elmondtuk, miként célszerű az óvodásokkal játszani ezekkel. A játék szó fontos szerepet kap a legkisebbeknél. Nyelvi nevelésük kiváló eszközei a mesék, versek; ismereteik bővítése szerepjáték során szinte észrevétlenül történik.
A rendezvényen részt vevő óvónők a bemutató foglalkozás végén megismerték a múzeum tárlatait. Ezzel lehetőséget akartunk teremteni arra, hogy maguk találják meg azt a témakört a nyelvi nevelés területéről, amelynek gyerekekkel történő részletesebb megismertetésében segítségükre lehetünk.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor