Tanárok éjszakája

A Tanárok éjszakáján "Fénymegtartó - Elmegyújtogató" címmel vetélkedőt szerveztünk a pedagógusoknak 2015. október 2-án. A három nevező csapat bejárta a Kazinczy-kertet. Az öt és fél hektáros birtok Magyarországot szimbolizálta, így a pedagógusok megfordulhattak a nyelvújító életében fontos településeken. A nyolc helyszínen nyelvi-logikai rejtvények várták a részvevőket, amelyek megfejtésével Kazinczyról tudtak meg új és izgalmas információkat témakörönként.

Érseméjén – születés
Alsóregmec – szülői ház, elfogás
Sárospatak – diákévek, könyvtárának eladása
Kassa – Orpheus folyóirat, tanfelügyelői munka
Kázmér – Török Zsófia
Miskolc – szabadkőművesség
Kufstein – börtönévek
Budapest – művészetek, Magyar Tudós Társaság
Széphalom – gyermekek, nyelvújítás, levelezés
Petőfi-idézet „Szent hely, szent az öreg miatt…”

Az életrajz azonban csak akkor lehetett teljes, ha a hiányzó adatokat a feladatok megoldásaival kiegészítették. A feladványok szövegét papíron, a „településeken” rejtettük el a kertbe nem illő tárgyakba. Ezeket kellett elemlámpa fénye mellett megkeresni és megoldani. A feladatok változatosak voltak: játszottunk az évszámokkal, a kémiai vegyjelekkel és a betűráccsal; a diákszlengből szórejtvényt készítettünk; voltak elrejtőzött szavak (intarzia), szinonimák és anagrammák, valamint óriáskirakó és rímfaragás; ízlelgették Ceasar titkosírását; megismerték és alkalmazták a korabeli börtönkommunikációt, a kopolást.
A pedagógusok megtapasztalták, hogy az ismeretátadásban és -elmélyítésben milyen hasznos a nyelvi játék, nyelvi humor. Alkalmazásával könnyebb a visszaidézés is. A szórakozva tanulás jó példája volt ez számukra.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor