Tábor az anyanyelvért, a helyes nyelvhasználatért

Tíz napig Széphalmon táboroztak „az anyanyelv ifjú szerelmesei”. Juhász Judit szavai ezek, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnök asszonya így köszöntötte a határon innen és túlról érkező mintegy 50 táborozót. A nyelvmúzeum második alkalommal ad helyet a Kerekes Barnabás által vezetett Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábornak, amelyet az elkötelezettség és bizalom tart össze immár 23 éve.

Jeles nyelvészek, főiskolai tanárok tartottak előadásokat. Megtisztelte a tábort jelenlétével többek között Bencze Lóránt, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet igazgatója; illetve a szakmai programot színesítette Ránki Sára előadása, aki a Központi Nyomozó Főügyészség igazságügyi nyelvész-szakértőjeként arról beszélt, hogy „soha nem tudja az ember annyira tudatosan használni a nyelvet, hogy ne buktassa le magát”, mert nyelvlenyomatunk annyira egyedi, mint az ujjlenyomatunk. A fiatalok megismerkedtek a múzeum kiállításaival, múzeumpedagógiai foglalkozáson, akadályversenyen vettek részt, valamint nyelvi játékok résztvevői lehettek a tíz nap során. Együtt nézték meg a Tüske a köröm alatt című filmet az egyik főszereplővel, majd közösen elemezték ki és beszélgettek a színház és filmművészetről Ráckevei Anna színművésznővel. Koncertek, táncház és kirándulások is segítették a közösségépítést, hiszen a visszatérő táborozók mellett sokan idén csatlakoztak először a mozgalomhoz.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor