Felnőtt vala egy édesz almafa…

A magyar balladagyűjtés hőskorának két jubileumára készült tablókon követheti végig a látogató, hogyan őrzik a népköltészeti alkotások  a régebbi korok nyelvállapotát. Pomozi Péter és Karácsony Fanni egyetemi oktatók a Vadrózsák megjelenésének százötvenedik és Petrás Incze születésének kétszázadik évfordulója alkalmából hozták létre a „Felnőtt vala egy édesz almafa - Régi stílusú balladáink archaikus nyelvi vonásai” című kiállítást néhány évvel ezelőtt. Az Erdélyben is számos helyen bemutatott tárlat most Széphalomra érkezett. A tizenegy tablóból álló és tárgyakkal kiegészített kiállítást Pusztay János Prima Primissima díjas nyelvész nyitotta meg a második nyelvésztábor keretében.

A balladanyelvi elemzések nemcsak szakembereknek nyújtanak élményt, a nagyközönség számára is jól követhetők, mégis szakszerűen tárják föl az időbeli rétegeket és a nagyon ősi térbeli, rokonsági és szomszédsági kapcsolatokat. A megnyitón részt vett Pomogáts Béla irodalomtörténész, aki beszédében kiemelte: a kiállítás kiváló arra, hogy felhívja a figyelmet a memóriában rögzített szövegek és dallamok jelentőségére. Ritualizáltságuk miatt a változó nyelvi környezetben is épek maradnak, alkalmasak a szókincsfejlesztésre, a nyelvmegtartásra, illetve annak újratanulására.
A „Felnőtt vala egy édesz almafa” című kiállítás 2015. augusztusáig látható A Magyar nyelv múzeumában.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor