Madách Retro – A Tragédia színei 1964/2014-2015

Esztétikai élvezettel fűszerezett időutazásra invitálja a látogatókat a PIM - Magyar Nyelv Múzeumának új időszaki irodalmi tárlata, a MADÁCH RETRO. Az Ember tragédiáját középpontba állító kiállítás tisztelgés a 150 éve elhunyt író előtt; valamint történeti visszatekintés az ötven évvel ezelőtti kultúrpolitikai kontextusra is.

Madách Imre halálának centenáriumára a Petőfi Irodalmi Múzeum meghívásos illusztráció-pályázatot hirdetett. Tizenkét neves alkotó küldte be alkotását: ötven grafikát, tusrajzot, litográfiát, rézkarcot, kollázst vegyesen. Érdekes visszajelzés ez abban a korban, amikor e dráma komoly vita tárgya volt a politikával átitatott kulturális közegben, a 3T (tilt, tűr, támogat) időszakában, mivel maga a mű olyan témákat boncolgat, mint a hatalom és a nép viszonya, a forradalomban rejlő lehetőségek. Talán nem véletlen, hogy éppen a demokráciát megjelenítő Athéni színhez nem készült pályamű.

A magyar grafika aranykorában (1964) nyílt kiállítást gondolta újra ötven évvel később a Petőfi Irodalmi Múzeum, és készítette el a MADÁCH RETRO tárlatot, amely most Kazinczy Ferenc széphalmi birtokán mutatkozik be.

Az izgalmas történeti háttér garantálja, hogy nem csak a képzőművészek kedvelői tartják érdekesnek, hogyan illusztrálták Madách művét ötven évvel ezelőtt, hiszen a képek kortörténeti dokumentumok. Emellett az irodalomtudomány és a színművészet Tragédia-értelmezéséről is közöl információkat a tárlat.

A grafikák befogadását különféle számítógépes lehetőségek segítik. Az illusztrációk mellett sor kerül Az ember tragédiája színeinek virtuális bemutatására is.

A képzőművészek impozáns névsora: Bálint Endre, Feledy Gyula, Gy. Molnár István, Hincz Gyula, Kondor Béla, Lukovszky László, Martyn Ferenc, Pásztor Gábor, Raszler Károly, Szántó Piroska, Tóth Imre és Würtz Ádám.

A kiállítást Varga Lívia és Petrik Szilárd, a kassai Thália Színház művészei nyitották meg, a vendégeket Csajlik József, a kassai Thália Színház igazgatója köszöntötte.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor