Mozgás – beszéd – gondolkodás

Száz éve született Lőrincze Lajos. A centenáriumi emlékévben a beszédművelés áll majd a negyedik éve futó, Testvérmúzsák című előadás-sorozat középpontjában. A témát a kisgyermekkori gügyögéstől egészen a felnőttek kommunikációjáig követi figyelemmel a nyelvmúzeum. A nyitóelőadáson (2015. február 26-án) Pálinkásné Szalánczi Gyöngyi, a sátoraljaújhelyi Pedagógiai Szakszolgálat vezetője arról beszélt, hogyan befolyásolja a kisgyermek beszédkészségét és gondolkodását a mozgás, milyen alapokat ad a kúszás, mászás, egyensúlyozás.

Ezeknek a nagymozgásoknak a hatására erősödnek az agyban futó idegpályák, amelyek a tanulást, írást, olvasást és persze a beszédkészséget fokozzák. Mivel a beszéd- és nyelvelsajátítást – amely minden tudományterület, így a sikeres élet nélkülözhetetlen velejárója is – kisgyermekkorban alapozzuk meg, a szülők felelőssége igen nagy. Minden korosztály számára lehet, sőt kell találni olyan koordinált mozgásos tevékenységet, amely erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatot.

Az előadás idején a kisgyermekes családokat játszósarokkal várta a nyelvmúzeum, ahol elsősorban a finommotorikus mozgás, a kéz-szem koordináció került előtérbe.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor