Ünnep a költészetért

Kiveszőben van ma a költészet. A gyerekek ugyan tanulnak verseket az iskolákban, de a mindennapokban nem olvasnak. Nem értik sem a versek létjogosultságát, sem a tartalmát. A saját indíttatás hiánya miatt többségük úgy nő fel, hogy egy pillanatra sem érinti meg őket az a csoda, amely pedig ott található a nagy költők alkotásaiban. Ezért a Teremtő anyanyelv című szavalóverseny célja az, hogy személyiségükhöz passzoló versek választására ösztönözze a diákokat, akik a sorok mögé látva átélik annak lényegét. Az így előadott alkotások érzelmeket, gondolatokat keltenek bennük. Éppen ezért a versenykiírásban A Magyar Nyelv Múzeuma nem tesz kikötést a versválasztásban, csak azt határozza meg, hogy az alkotás magyar költő tollából származzon.

Idén Sátoraljaújhely, Sárospatak, Hegyköz, Bodrogköz, Budapest és a határon túli Királyhelmec és Nagykapos iskoláiból közel 70 diák nevezett a három kategóriában (általános iskola 5-6. osztály; általános iskola 7-8 osztály, középiskola 9-12. osztály). Az előző évekhez képest többen választottak korosztályukhoz illő művet olyan kérdésfelvetésekkel, témákkal, melyek a szavalót magát is foglalkoztatják. De túlnyomóan mégis inkább klasszikus szerzők hazafias érzelmű költeményei közül választottak a nevezők.

A vetélkedő zsűrijében minden évben mások foglalnak helyet, éppen azért, hogy a visszatérő szavalókat más-más értékrend és ízlés szerint pontozzák. A költészeten belül is különböző látásmódok vannak, éppen ezért az előadásmódot a hozzáértők is saját szempontjaik alapján értékelik.

A hagyományosan a nyelvmúzeum születésnapjához kötődő szavalóversenyt hatodik alkalommal hirdette meg az intézmény, minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett. A díjkiosztó előtt a jelenlévők részt vettek a Testvérmúzsák előadás-sorozat soron következő rendezvényén is. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, tankönyvíró „Gondoltam fenét!” című előadásában a költészetben előforduló jelekről, jelrendszerekről beszélt a hallgatóságnak.

DÍJAZOTTAK:

I. kategória:

Zsűri:
Nagyné Szentesi Mónika könyvtárigazgató, Városi Könyvtár, Sátoraljaújhely
Bauernhuber Enikő múzeumpedagógus, Petőfi Irodalmi Múzeum

Helyezések:
1. Kopp Kinga (Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola - Sátoraljaújhely)
2. Hornyák Sebestyén (Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola - Sátoraljaújhely)
3. Dékány Csanád ( Rákóczi Ferenc Általános Iskola - Sárospatak)
Különdíj: Blanár Panna (Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola - Királyhelmec)
Viczmándi Dorka (Petőfi Sándor Általános Iskola - Sátoraljaújhely)

II. kategória:

Zsűri:
Kalla Zsuzsa irodalomtörténész, Petőfi Irodalmi Múzeum
Klubert Gábor közművelődési díjjal kitüntetett versmondó

Helyezések:
1. Orosz Nikolett (Jókai Mór Általános Iskola - Sátoraljaújhely)
2. Ladomérszky Bence (Árpád Vezér Gimnázium - Sárospatak)
3. Szabó Diána Elizabet (Sárospataki Református Kollégium Gimn. és Ált. Isk.)
Különdíj: Ténai Krisztina (Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola - Királyhelmec)

III. kategória:

Zsűri:
Gulyás Gabriella főigazgató-helyettes, Petőfi Irodalmi Múzeum
Nyiri Péter főosztályvezető, PIM - Magyar Nyelv Múzeuma

Helyezések:
1. Tamás Janka (Sárospataki Református Kollégium Gimn.)
2. Pál Veronika (Sárospataki Református Kollégium Gimn.)
3. Kozma Fruzsina (Piarista Kollégium – Sátoraljaújhely)

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor