Könyvdoktor

A könyvkészítés és a – restaurátori munka rejtelmeibe vezette be a gyerekeket Mijátovics Zorka, a Petőfi Irodalmi Múzeum főrestaurátora. A Könyvdoktor című múzeumpedagógiai foglalkozásnak helyet adó szemináriumi terem valóságos kis műhellyé alakult a délelőtti órákra február 26-án. Bőrök, régi könyvek, prések, keményítő, kenderkóc, ár és még számos érdekes szerszám, anyag sorakozott a diákok előtti asztalon. Ezeket foghatták kézbe, miközben a papírkészítés történetéről beszélgettek, sőt maguk is papírt merítettek.

A termet enyv (a szóval a nyelvmúzeumban találkoztak először a kisdiákok) szaga töltötte be, és csattogtak az ollók, amikor készültek a kis kötetek. A többség az emlékkönyve borítóját H. C. Andersen alkotásának reprodukciójából készítette el. Kevesen tudják ugyanis, hogy miközben a nagy meseíró fabuláit előadta, ollóval képeket vagdosott ki papírból.

A Könyvdoktor foglalkozáson részt vevő pedagógusok és diákok a személyes megtapasztalás, a játékosság és interaktivitás révén számos ismerettel gazdagodtak, amelyek nemcsak a könyvkészítés és restaurálás témájában hasznosak, de az alapműveltségnek is részei.

A nyelvmúzeum tervezi, hogy a Könyvdoktor foglalkozást rendszeresebbé teszi, és akár felnőtteket is bevon, beavat a könyvkészítés gyakorlati ismereteinek megszerzésébe.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor